ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд оштрафував на 850 грн чоловіків, які перешкоджали журналістам двох телеканалів

Камінь-Каширський районний суд Волинської області визнав двох громадян винними в перешкоджанні журналістській діяльності та оштрафував на 850 гривень кожного. Таке рішення суд ухвалив 26 березня 2024 року, повідомляє “Судовий репортер”.

Нагадаємо, йдеться про напад на знімальну групу телеканалу “1+1” та перешкоджання каналу “Аверс” 27 квітня 2021 року в селі Стобихівка на Волині. Журналісти знімали сюжет про нелегальні пилорами на території Камінь-Каширського району. 

Медійники потрапили на територію підприємства “Екопалет”, куди їх провели двоє місцевих мешканців. Там вони зустріли двох чоловіків, назвались і сказали, що хочуть поспілкуватись із власником. Але чоловіки з деревʼяними палицями виштовхали їх на вулицю. Один із чоловіків також забрав відеокамеру в телеоператора 1+1 і повернув її, тільки коли журналісти залишили територію підприємства.

Обвинувачені не визнали себе винними. Вони розповіли, що підприємство належить їхньому братові, а вони іноді допомагають. Одного дня на територію зайшли незнайомці та почали відеознімання. З ними також були два місцеві жителі. Обвинувачені стверджували, що не знали, що це були журналісти, запитували, хто вони такі й, не отримавши відповіді, попросили їх піти. Але ті відмовлялися та зухвало продовжували відеознімання, нехтуючи заходами техніки безпеки, нахабно йшли до виробничих приміщень, де працювали деревообробні верстати та інше небезпечне обладнання. Виникла суперечка, і обвинувачені виправдовувалися, що змушені були взяти деревʼяні рейки, щоб захиститися від нападу, тому що один з місцевих жителів узяв у руки дошку.

Двоє місцевих підтвердили, що з їхньої ініціативи до села приїхали дві знімальні групи, щоб зробити репортаж про роботу нелегальних пилорам. Перед тим один з них розмістив в інтернеті відеоролик, показавши велику кількість лісопродукції, що зберігалася на території ТОВ “Екопалет”, більша частина якої начебто не мала облікових чипів. З відкритих джерел свідок отримав витяг, що ця земельна ділянка перебуває в комунальній власності, а тому вважає, що вони мали право зайти на територію. 

Директор ТОВ “Екопалет” розповів, що йому належить деревообробне підприємство в селі Стобихівка, а обвинувачені є його рідними братами. Будь-яких звернень щодо інтервʼю від журналістів чи громадських активістів він не отримував. Земельну ділянку він винаймає за договором суборенди. На думку власника, його брати діяли законно, виганяючи сторонніх, оскільки на території є деревообробне обладнання, наближатися до якого небезпечно. Крім того, це обладнання є дорогим, а тому має бути захищене від конкурентів. Він зазначив, що вся деревина придбана на аукціоні й це підтверджується документами. У 2020-му на підприємстві відбулися обшуки й частина продукції була вилучена, однак через відсутність доказів незаконної діяльності вилучену деревину повернули.

Староста села підтвердив, що земельна ділянка належить сільській раді й передана в суборенду ТОВ “Екопалет”. Претензій місцева влада до підприємства не має, оскільки воно працює легально, справно сплачує податки та створює в селі робочі місця.

Поліціянти, які прибули на місце події, зафіксували, що на відеокамері та мікрофоні знімальної групи є логотипи 1+1, що спростовує версію захисту про те, що потерпілі не назвалися журналістами.

На відеозаписі 1+1 знято сутичку, під час якої журналісти повідомляють, що вони є представниками медіа та хочуть поспілкуватись із власником підприємства. Одна з журналісток зняла на мобільний телефон, що обвинувачений тримає в руках відеокамеру з логотипом ТРК “Студія 1+1” і тільки після попередження про кримінальну відповідальність повертає її. На відеозаписі чутно прохання журналістки запросити до розмови керівника підприємства, яке обвинувачені проігнорували.

Обставини підтверджуються відеосюжетами, які журналісти оприлюднили в інтернеті, а також відеозаписом з мобільного телефона очевидця (місцевого жителя) і записом з камери зовнішнього спостереження ТОВ “Екопалет”. 

Як повідомляв ІМІ, за фактом нападу на журналістів поліція відкрила кримінальне провадження за статтею 171 Кримінального кодексу України (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”).

Liked the article?
Help us be even more cool!