ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суддя ОАСК поскаржилась Офісу ГПУ на журналіста "Схем", який писав про її громадянство РФ

Суддя нині ліквідованого Окружного адміністративного суду Києва Аріна Літвінова поскаржилася в прокуратуру і Вищу раду правосуддя на журналіста “Схем” Георгія Шабаєва. Фото – Радіо Свобода

Суддя нині ліквідованого Окружного адміністративного суду Києва Аріна Літвінова поскаржилася до Офісу генерального прокурора і Вищої ради правосуддя на журналіста “Схем” (Радіо Свобода) Георгія Шабаєва – заявила про “втручання в її діяльність як судді”. 

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на повідомлення на сайті ВРП.

Раніше Шабаєв оприлюднив розслідування про російське громадянство Літвінової, водночас суддя заперечила його наявність, назвавши інформацію журналістів “провокацією”. 

У своїй скарзі Літвінова зазначила: “Вважаю, що такі дії журналіста є втручанням у судову діяльність, яке супроводжується гучними обвинувальними заявами з метою нанесення репутаційних втрат судді й підриву авторитету судової влади. Відтак, шляхом висування непідтверджених обвинувачень і вчинення дій із дискредитації судді Літвінової A. B., журналістом створюються загроза незалежності судової гілки влади”.

Суддя наполягає, що метою репортажу було, зокрема, “унеможливлення проходження кваліфікаційного оцінювання” і формування в українського суспільства “негативної думки” про неї та суддів Окружного адміністративного суду Києва загалом.

“Схеми” звернулись із запитом до Офісу генерального прокурора з проханням повідомити, чи було відкрите кримінальне провадження за повідомленням судді, та чекають на відповідь.

Після публікації розслідування Аріна Літвінова надіслала до редакції листа, в якому вказала, що “зазначена інформація не відповідає дійсності, висвітлена в упередженому ставленні з метою створення репутаційних втрат, не підтверджена жодними офіційними документами”.

Видання нагадує, що 13 грудня 2022 року Верховна Рада проголосувала за ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва, а вже ввечері того ж дня президент Володимир Зеленський підписав відповідний закон. Утім, відповідно до положень Конституції, ліквідація суду, де працює суддя, не є підставою для звільнення цього судді. Тому всі 51 суддя ОАСК, серед яких Аріна Літвінова, продовжують отримувати суддівську винагороду. Відповідно до декларації судді за 2023 рік, коли вона не здійснювала правосуддя, Літвінова отримала 1 мільйон 629 тисяч гривень заробітної плати.

Подальшу долю суддів ОАСК має вирішити Вища кваліфікаційна комісія суддів України. Її члени мають провести оцінювання суддів ОАСК на відповідність обійманій посаді, а згодом видати рекомендацію щодо призначення або в новоутворений Київський міський окружний адміністративний суд, або в інший суд першої інстанції.

Раніше “Схеми” повідомили, що Окружний адміністративний суд Києва на чолі із суддею Павлом Вовком мав відіграти ключову роль у встановленні підконтрольній Росії влади в Україні, ухваливши рішення на користь Віктора Януковича за двома позовами про нібито незаконне позбавлення його статусу Президента України.

Як повідомляв ІМІ, 18 лютого 2024 року невідомі намагались отримати доступ до Telegram-акаунту журналіста “Схем” Георгія Шабаєва. Він пов’язував це зі своєю журналістською діяльністю.

Liked the article?
Help us be even more cool!