ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Світлана Остапа: Суспільне хочуть викинути з вечірніх слотів телемарафону

Фото – Суспільне
Фото – Суспільне

Суспільне хочуть викинути з вечірніх слотів телемарафону. Натомість Наглядова рада сформувала зустрічну пропозицію щодо перерозподілів слотів у марафоні – передати всі прайми Суспільному.

Про це йдеться в блозі голови Наглядової ради Суспільного, заступниці шеф-редактора “Детектора медіа” Світлани Остапи, опублікованому 25 квітня на сайті “Детектор медіа”.

Вона повідомила, що сьогодні, 25 квітня, на засіданні Наглядової ради Суспільного обговорили звернення редакторів про те, що мовник хочуть викинути з вечірніх слотів телемарафону. 

“Хто ухвалив це рішення, невідомо, це точно не консенсусне рішення усіх виробників телемарафону”, – зазначає Остапа.

Також на засіданні обговорили “підозрілу активність” народної депутатки Мар'яни Безуглої, яка за два останні дні написала кілька постів, згадуючи Суспільне.

“У постах (Безуглої. – Ред.) багато викривленої інформації. Пані народна депутатка постійно називає Суспільне державним каналом, очевидно не знаючи, що ми акціонерне товариство, ставлячи нас поруч з дійсно державними каналами “Рада”, “Дім”, “FreeДом” та військовими. […]

Останній меседж пані Безуглої: навіщо державі фінансувати шість державних мовників з держбюджету, давайте залишимо один, і нехай він виробляє і транслює марафон. А решту коштів передати на інформаційні та кібервійська. Не повірите, я про це говорю вже більше року! Навіщо після роздержавлення влада знову створила нові державні канали, на які витрачає кошти з держбюджету? При цьому постійно не дофінансовуючи Суспільне. Ну, це було риторичне питання, ми всі знаємо навіщо”, – пише голова Наглядової ради Суспільного.

Світлана Остапа нагадала, що Україна взяла на себе зобов’язання перед Радою Європи реформувати державне мовлення і зробили це, створивши Суспільне мовлення. 

“Тоді залишилися два державні канали: іномовлення і “Рада”. Зараз на базі іномовлення ще створили канал “Дім”, “Рада” фактично поділилася на два канали, один з яких мовить у марафоні. Ще з’явилися військове телебачення і радіо. Ті, хто не розуміє місії Суспільного і різниці між Суспільним, державним чи комерційним, наполегливо називає нас державним. Тим самим ніби заявляючи право на втручання в нашу редакційну і кадрову політику”, – пише вона.

Крім того, Світлана Остапа звернула увагу, що Державний департамент США вніс національний телемарафон “Єдині новини” до свого звіту щодо порушень прав людини в Україні за 2023 рік. У звіті зазначили, що телемарафон забезпечує “безпрецедентний рівень контролю влади над теленовинами”.

“Знаючи, що довіра до телемарафону падає, а до Суспільного росте, то чи логічно викидати його з вечірнього праймтайму? Можливо причина в тому, що тільки в слоті Суспільного є баланс політичних парламентських сил? Якщо телемарафон виник як добровільне об’єднання, то таке чиєсь рішення перекреслює принцип паритетності”, – пише голова Наглядової ради Суспільного.

Вона додала, що з 2017 року Суспільному жодного разу не виділили з держбюджету повну суму – 0,2% загального бюджету за попередній рік, хоча компанії вдається відстоювати кадрову і редакційну незалежність. І виробляти десятки тисяч годин контенту.

Остапа зазначає, медіа мають подавати достовірну інформацію, не приховувати ті факти, які не подобаються політикам, не прикрашати дійсність, не займатися пропагандою. 

“Чомусь деякі політики вважають, що якщо мовник працює за кошти з держбюджету, то він має працювати тільки на владу. Ми акціонерне товариство, яке має акціонера, свої органи управління, Наглядову раду і правління, які працюють стабільно відповідно до законодавства. Державні органи не мають права втручатися в програмну політику телерадіокомпанії”, – зазначила вона.

Світлана Остапа вважає такі пости, як у Безуглої, втручанням у роботу і редакційну політику мовника. 

Вона додала, що Наглядова рада сформувала зустрічну пропозицію щодо перерозподілів слотів у марафоні – передати всі прайми Суспільному.

На засіданні були присутні представники посольств і донорів, а також двоє голів парламентських комітетів Микита Потураєв та Ярослав Юрчишин.

Liked the article?
Help us be even more cool!