ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Twitter-акаунти з платною підпискою поширюють дезінформацію про війну в Україні – BBC

Фото – elespanol.com
Фото – elespanol.com

У соцмережі Twitter профілі з платною підпискою (блакитна позначка), які платять гроші, щоб алгоритм просував їхній контент серед решти користувачів, поширюють дезінформацію про війну Росії проти України, повідомляє ВВС

Так, мережею поширювалась інформація про те, що під час протестів у Франції поліцію обстріляли з американських рушниць, які могли потрапити з України. Пост поширило кілька профілів-підписників Twitter Blue; він набрав понад мільйон переглядів. Bиданню не вдалося знайти жодних доказів того, що будь-яка зброя, надана Україні американцями, використовувалася під час нещодавніх заворушень у Франції.

BBC Verify вдалося відстежити походження допису до прокремлівських телеграм-каналів. Зображення, використане в пості, з’являлося в одному російському військовому блозі 2012 року в контексті стрілецьких змагань на полігоні під Москвою.

Також після обстрілу один профіль-підписник Twitter Blue, який позиціює себе як авторитетне джерело новин, заявив, що це Україна обстріляла Краматорськ 27 червня. “Ракета Storm Shadow різко змінила траєкторію і влучила в Краматорськ, знищивши український військовий барак, де проживали іноземні солдати й найманці”, – йшлось у твіті. Допис набрав понад мільйон переглядів.

Як зазначає ВВС, немає доказів ані того, що ракета була запущена українськими збройними силами, ані того, що на місці прильоту був військовий барак.

Крім того, нещодавно кілька верифікованих акаунтів у Twitter просували інформацію, що Росія нібито виявила “фабрики дітей” в Україні. Вони стверджують, що ці фабрики нібито “вирощують” дітей віком від двох до семи років, а потім або відправляють їх до “дитячих борделів” або продають на Заході на органи.

За даними BBC Verify, джерелом цих пліток є стаття, опублікована в березні виданням The People's Voice, також відомим як YourNewsWire, – одним з найбільших виробників фейків у мережі, за оцінками фактчекінгових організацій. Раніше видання поширювало широку вибірку оманливих і недостовірних сюжетів, зокрема антиваксерські теорії змов та неправдиві заяви про масову стрілянину в Лас-Вегасі 2017 року.

Російський уряд і підконтрольні Кремлю ЗМІ вже давно просувають необґрунтовані заяви про незаконну торгівлю органами в Україні, пише видання.

Нещодавно у Twitter “завірусилась” інформація, що Президент України Володимир Зеленський скасував вибори в країні. Як доказ користувачі наводили слова Зеленського з інтерв’ю, яке той дав ВВС наприкінці червня.

На запитання про те, чи будуть в Україні вибори наступного року, Зеленський відповів: “Якщо переможемо [у війні], то будуть. Це означатиме, що не буде воєнного стану, не буде війни. За законом вибори мають проводитися в мирний час, коли війни немає”.

Колишній ведучий Fox News Такер Карлсон, який раніше критикував допомогу США Україні, у своїй новій програмі у Twitter прокоментував це висловлювання президента, заявивши, що коментарі Зеленського свідчать про кінець демократії в Україні.

Схожі дописи від підписників Twitter Blue набирали сотні тисяч поширень.

BBC Verify звернулося до пресслужби Twitter із проханням відреагувати на неправдиві дописи акаунтів з Twitter Blue, висвітлені в цьому матеріалі. Компанія підтвердила, що отримала запит видання, але коментувати відмовилася.

Як повідомляв ІМІ, раніше власник соцмережі Ілон Маск заявив, що з 15 квітня лише верифіковані акаунти зможуть потрапляти в рекомендації та брати участь у голосуваннях у Twitter.

Оформивши підписку Twitter Blue, користувач отримує низку переваг. Наприклад, можна створювати довші твіти, редагувати та скасовувати їх.

Liked the article?
Help us be even more cool!