ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Франції ученицям державних шкіл заборонять носити абаї

Фото – AFP
Фото – AFP

У Франції ученицям державних шкіл заборонять носити абаї – довгі вільні сукні, які носять деякі мусульманки. Про це заявив міністр освіти країни Ґабріель Атталь в ефірі каналу TF1, повідомляє ВВС.

Правило набуде чинності з початком нового навчального року 4 вересня.

У Франції діє сувора заборона на релігійні атрибути в державних школах і урядових будівлях – вважається, що вони порушують секулярне законодавство.

Носити покривало на голові в державних школах заборонено з 2004 року.

“Комусь, хто заходить у клас, не має бути з першого погляду зрозуміло, якої релігії дотримуються учні. Я вирішив, що в школах більше не носитимуть абаї”, – заявив Ґабріель Атталь.

Цьому кроку передувало кілька місяців полеміки.

Як пише видання, дедалі більше учениць носять цей предмет одягу в школах, що призводить до політичного розділення: праві партії наполягають на забороні, а ліві висловлюють занепокоєння щодо прав мусульманських жінок і дівчат.

“Світськість означає свободу емансипуватися через школу”, – сказав Атталь в ефірі каналу. Міністр стверджує, що абая є “релігійним жестом, покликаним випробувати стійкість республіки через храм секулярності, яким має бути школа”.

За його словами, чіткі правила на національному рівні буде надано до відкриття шкіл після літніх канікул.

У Франції 2010 року заборонили публічне носіння вуалей, які закривають усе обличчя, що спричинило обурення мусульманської спільноти в країні, яка налічує 5 мільйонів громадян.

Сувора заборона на релігійні атрибути в школах діє у Франції з ХІХ століття і охоплює християнські символи на кшталт великих хрестів – це покликано завадити католицьким впливам на громадську освіту.

Зміни до закону вносилися відповідно до змін демографічного складу населення – тепер це правило охоплює мусульманський хіджаб і єврейську кіппу, але прямої заборони на абаї до сьогодні не було.

Полеміка щодо ісламських символів посилилась у 2020 році, коли чеченський біженець відрізав голову вчителю Самюелю Паті, який показував учням карикатури пророка Мухаммеда, біля його школи в передмісті Парижа.

CFCM – національний орган, що представляє багато мусульманських асоціацій, заявив, що одяг не є “релігійною атрибутикою”.

Liked the article?
Help us be even more cool!