ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві та області затримали блогерів, які знімали провокативні стріми про ЗСУ

Служба безпеки України затримала в Києві та області п’ятьох блогерів, які знімали провокативні стріми про Збройні сили України й передавали росіянам дані про базування українських військових.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

За даними спецслужби, блогери також писали фейкові публікації про військовослужбовців ЗСУ, зокрема представників військкоматів.

Затриманий блогер, якого СБУ підозрює в праці на росіян. Фото – СБУ

“Цей деструктивний контент масово “підхоплювали” російські пропагандисти для підготовки постановочних сюжетів, зокрема для міжнародної аудиторії. Також фігуранти поширювали інформацію про місця дислокації та маршрути переміщення українських захисників”, – зазначає СБУ.

Зокрема, серед затриманих троє киян.

Один їздив на власному авто та робив ютуб-стріми поблизу місць перебування військовослужбовців ЗСУ в Києві. “Під час онлайн-трансляцій блогер не тільки оприлюднював локації, але й поширював фейки про військових у своїх коментарях”, – зазначає спецслужба.

Інший киянин виявився водієм таксі, який адміністрував цілу мережу анонімних телеграм-каналів, законспірованих під рекламні сервіси та продаж продуктів. 

“За допомогою мережі він “розганяв” кремлівські наративи щодо мобілізації в Україні та поширював інформацію про місцезнаходження посадовців військкоматів”, – зазначає СБУ.

Третій киянин на власних сторінках у соцмережах закликав до зриву мобілізації через силовий опір представникам ТЦК.

Затриманий блогер, якого СБУ підозрює в праці на росіян. Фото – СБУ

Двоє фігурантів з Київщини “зливали” місця дислокації українських захисників у спеціалізовані групи й чат-боти популярних месенджерів. Частину таких інтернет-ресурсів координували з території РФ.

Усім п’ятьом фігурантам повідомили про підозру за ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період).

Триває розслідування. Їм загрожує до восьми років в'язниці.

Як повідомляв ІМІ, раніше СБУ повідомила про підозру двом колаборантам з Луганщини. Один з них – головред пропагандистської газети.

Liked the article?
Help us be even more cool!