ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Латвії затримали блогера, який підтримував війну РФ проти України

ТікТок канал затриманого. Фото – DELFI

У Латвії Служба державної безпеки (VDD) затримала 25 квітня прокремлівського блогера Дмитра Матаєва, якого підозрюють у виправдовуванні геноциду, злочинів проти людяності та миру, а також воєнних злочинів, повідомляє Delfi.

Наприкінці минулого тижня Матаєва взяли під варту.

У Службі державної безпеки, не називаючи імені затриманого, зазначили, що кримінальний процес щодо нього розпочали 26 березня, коли співробітники служби виявили в TikTok низку опублікованих ним відеороликів російською мовою з ознаками кримінальних правопорушень.

У своєму TikTok-відео затриманий висловлювався на підтримку Росії та війни проти України, а також агресивно та з ненавистю висловлювався про латишів та інших мешканців Латвії, які підтримують Україну.

26 квітня Служба держбезпеки провела кримінально-процесуальні дії на одному об’єкті під Ригою, пов’язаному із затриманим. Було вилучено кілька носіїв інформації, особисті записи, а також одяг та інші предмети з російською та радянською символікою.

Затриманий потрапив до поля зору VDD ще 2023 року у зв'язку з агресивними коментарями у Facebook, у яких він висловлював підтримку Росії. 

У серпні 2023 року служба провела з ним превентивну бесіду, попередивши, що такі дії можна порівняти зі злочинами, за які передбачено кримінальну відповідальність.

У TikTok у Матаєва майже 13 тисяч підписників, а найпопулярніші його ролики бачили понад 250 тисяч людей.

Сам Матаєв у соцмережах зазначив, що він родом з Мінська.

Хто ще в Латвії підтримував РФ

Як повідомляв ІМІ, 3 липня 2023 року Генеральна прокуратура Латвії оштрафувала на 15,5 тис. євро колишнього шеф-редактора російського пропагандистського порталу “Sputnik Литва” Марата Касема за незаконну інтелектуальну та фізичну підтримку РФ у діях, спрямованих проти Латвії. 

Касем працював у підконтрольному Кремлю інформагентстві Росія Сьогодні, яке поширює наративи Кремля, включно з регулярною дискримінацією Латвії та її союзників, зазначала Служба державної безпеки Латвії. 

Після вторгнення РФ в Україну цей пропагандистський ресурс Кремля був заблокований у країнах-членах ЄС через виправдання військової агресії Росії проти України та дій з дестабілізації ситуації в інших країнах Європи. 

Марат Касем обіймав у цьому інформаційному ресурсі керівну посаду, займався організацією та управлінням створення контенту. Обвинувачений кілька років жив та працював у Росії, а наприкінці 2022 року повернувся до Латвії. 

Марат Касем був шеф-редактором російського пропагандистського порталу новин “Sputnik Литва”. У 2018 році він, бувши журналістом Росія Сьогодні, балотувався на виборах до сейму від об'єднання партій “За альтернативу”, а свого часу був виключений з партії “Згода” за публічне хамство на адресу виборців.

У лютому 2024 року стало відомо, що Марат Касем здався спецслужбам Латвії і не має наміру повертатися до Росії.

Liked the article?
Help us be even more cool!