ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У США газети позиваються до OpenAI та Microsoft за використання статей під час навчання ШІ

02.05.2024, 14:23

У США низка газет подала 30 квітня до федерального суду Нью-Йорку позов проти Microsoft й OpenAI, звинувативши компанії в незаконному використанні робіт журналістів для навчання своїх генеративних систем штучного інтелекту, повідомляє Reuters.

У позові вісім видань, власником яких є MediaNews Group, стверджують, що компанії незаконно скопіювали мільйони їхніх статей для навчання своїх ШІ-моделей, зокрема Copilot від Microsoft і ChatGPT від OpenAI.

У позові йдеться, що системи Microsoft і OpenAI “дослівно” відтворюють захищений авторським правом контент газет у відповідь на запити користувачів. 

Також позивачі стверджують, що ChatGPT приписує виданням “згалюциновані” статті, у такий спосіб шкодячи їхній репутації. Так, чат-бот вигадав статтю Denver Post, де рекламується куріння як панацея проти астми, а також матеріал нібито від Chicago Tribune з рекомендацією лежака для немовлят, який було знято з виробництва у зв’язку зі смертю кількох дітей.

Позов подали New York Daily News, Chicago Tribune, Orlando Sentinel, South Florida Sun-Sentinel, San Jose Mercury News, Orange County Register і Twin Cities Pioneer Press. Газети вимагають компенсації збитків на невизначену суму й заборони подальшого порушення авторського права з боку компаній.

Раніше схожі позови проти двох компаній подавали New York Times і видання The Intercept, Raw Story і AlterNet.

Речник OpenAI заявив, що компанія “старанно піклується про підтримку новинних організацій, розробляючи наші продукти”. Речник Microsoft відмовився коментувати скаргу видань.

Як повідомляв ІМІ, США та Велика Британія підписали першу у світі двосторонню угоду про безпечне використання штучного інтелекту.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!