ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

УГСПЛ створила телеграм-бот для допомоги родинам загиблих військових

Українська Гельсінська спілка з прав людини створила телеграм-бот для допомоги родинам загиблих військових. Про це повідомляється на сайті спілки.

Зокрема, бот допоможе сформувати текст заяви до суду про встановлення факту смерті зниклого військового. 

У спілці зазначають, що до їхніх юристів часто звертаються родини загиблих військових, які вважаються зниклими безвісти. 

“Родичі не можуть отримати соціальні виплати, передбачені законом, або стикаються з іншими труднощами. У таких ситуаціях юристи радять в першу чергу звертатися до суду з заявою, щоб встановити факт смерті”, – йдеться в повідомленні. 

УГСПЛ зауважує, що бот не замінить реального юриста, але він значно спростить процес звернення до суду й допоможе не упустити важливі деталі.

Знайти бот можна в Telegram – @applicationpersondiedbot. Після команди start можна починати формування тексту заяви. Для формування заяви користувач має лише внести в бот потрібну інформацію.

У результаті користувач отримає сформовану заяву у форматі Word. Заяву необхідно роздрукувати в трьох примірниках та додати до неї копії документів, вказані в інструкції від бота. 

УГСПЛ зазначає, що на підставі цієї заяви суд може ухвалити рішення про визнання особи померлою, а після – РАЦС на підставі рішення суду має видати свідоцтво про смерть.

Які ще є чат-боти для військових

Як повідомляв ІМІ, раніше громадська організація “Правозахисний центр для військових “Принцип” (заснована військовим та адвокатом Масі Найємом) запустила чат-бот для військових, ветеранів та їхніх родин на платформі Telegram. Чат-бот працює на основі “Правового навігатора” – онлайн-довідки, яку складають і систематично оновлюють юристи організації.

У лютому 2024 року правовий навігатор “Принцип” для військових, ветеранів та їхніх сімей з'явився у формі застосунку. У застосунок можна завантажити інформацію про ВЛК, МСЕК, рапорти й виплати. Також там додався каталог місць соціальних послуг, відображається перелік медичних закладів, соціальних служб, їхні контакти й розклад роботи за місцем.

Правовий навігатор запустили навесні 2023 року. Спочатку він розповідав про те, які документи необхідні для військових, що отримали поранення.

Liked the article?
Help us be even more cool!