ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Майданчик для Присяжнюка

31.07.2012, 23:28
Нова газета «Час Київщини» разом із новим приміщенням отримала благословення обласної влади. На безплатний піар під час виборчої кампанії?
 

В старому особняку по вул. Петлюри 16/1, у відремонтованому приміщенні редакції газети «Час Київщини» 30 серпня 2012 року відбувся круглий стіл «Свобода слова та підтримка засобів масової інформації на Київщині». Газета виходить із травня 2012 року, вона фактично замінила захоплену рейдерським способом свою попередницю «Київська правда». Співзасновниками нового видання виступили Київська обласна рада та Київська обладміністрація. Саме їх представники склали кістяк «круглого столу», співаючи дифірамби як новому виданню, так і керівництву області, яке спромоглося на заснування тижневика. 
 

Дійство виглядало на ілюстрацію прислів’я «хвалять нас люди мамо, ви мене, а я вас». Запрошені журналісти сиділи попід стіночку і вочевидь були наділені функцією донести те «розумне, мудре, вічне», чи то пак «вчасне, цікаве і корисне» (гасло «Часу Київщини»). Заступниця голови Київської обладміністрації з гуманітарних питань Тетяна Подашевська, розповідаючи про оперативність журналістів «ЧК» у справі висвітлення буревію в південних районах області, зазначила, що лише Партія регіонів надала постраждалим фінансову допомогу. Що на редакцію газети надійшов лист з Миронівки, з якого випливає, що люди «знають, кому чітко вірити і дякують щиро владі, - не для красного слівця». У номері 12 газети від 20 липня зазначено: «Партія регіонів уже перерахувала 1,5 мільйона гривень». Пані генерал-майору міліції Подашевський навіть не приходить до думки, що в нормальних країнах партії не мусять займатися благочинністю – вони займаються законотворчістю. А прямим обов’язком влади, яку вона та її шеф Анатолій Присяжнюк представляють, якраз і є ліквідація наслідків таких нещасть.
 

 
 
У номері 13 «Часу Київщини» від 27 липня фото Присяжнюка присутнє тричі. На заувагу ІМІ, чи не є така увага до голови обладміністрації прямої агітацією його політичної сили перед виборами, Тетяна Подашевська зазначила, що «Анатолію Йосиповичу все одно, скільки разів він там буде». Себто, головред «ЧК» Геннадій Гребньов сам вирішує, скільки разів надрукувати шефа області. Нагадаємо, на зламі 2011-2012 років в інтернет просочився лист, створений нібито в управлінні інформації та зв’язків з громадськістю Київської ОДА, у якому ОДА просить повідомити регіональні видання «про дату (№ газети) розміщення на шпальтах видання статті А. Й. Присяжнюка «Національна єдність та злагода – єдиний шлях до розвитку та процвітання»». Керівник управління Ярослав Мазуркевич причетність до листа заперечив: «Я спілкуюся з редакторами з приводу можливості розміщення інформації про діяльність органів державної влади, але рішення завжди приймає сам редактор».
 

Подібним чином поставили питання обласні чиновники і під час круглого столу. На запитання представниці «Телекритики» Світлани Остапи, чи планує комунальна газета висвітлювати у рівній мірі діяльність опозиції в області, головний редактор видання Геннадій Гребньов відповів: «Ми друкуватимемо всі новини, які будуть цікаві нашим читачам». Заступники ж губернатора (був присутній також Ярослав Москаленко, майбутній кандидат від влади по мажоритарному округу 96 (північно-західна Київщина)) відповіли, що все залежить від редактора. Іншими словами, від рівня його самоцензурування. Епоха темників видається минула – і нині редактори та їх підлеглі перестраховуються і дмуть на холодне, аби не потрапити у немилість власників. Тож мова про необхідність роздержавлення комунальних ЗМІ, котру завів перший секретар голови НСЖУ Сергій Томіленко, була гіркою пігулка як для гостей з обладміністрації, так і для головного редактора. Ще б пак: газета має вже 40 тис. накладу, новий офіс, 5 ноутбуків в подарунок від ОДА. Навіщо та свобода, коли платою за сталу роботу і комфортні умови може бути приміром інтерв’ю на розворот майбутнього кандидата від ПР по Миронівському округу Олександра Онищенка із відверто піарними фото зі старенькими бабцями чи дітьми з дитбудинків.
 
 
 


Повертаючись до теми свободи слова, чиновники з ОДА намагалися переконати присутніх, що на місцях зі свободою слова все прекрасно. «Ось у газеті «Вишгород» в останньому номері вийшла стаття «Народ подав у суд проти Януковича»», - розповів Ярослав Москаленко. «А якщо ми візьмемо Сквиру, - сказала Тетяна Подашевська, - то там абсолютно нормально представлена що влада, що опозиція». За інформацією «Телекритики», у Сквирі виходять дві газети: комунальна «Вісник Сквирщини», яка не дозволяє собі критикувати владу, і приватна «Провінція», що критично ставиться до місцевої влади. «Провінція» фінансована правозахисником Дмитром Філіпчуком. Як відомо, Сквирщина є вотчиною родини Суслових. Нардеп Євген Суслов є на сьогодні одним із лідерів партії «Україна вперед» Наталки Королевської. З приводу інших регіонів Ярослав Москаленко зазначив, що без підтримки властей місцева преса не виживе, тож зрозуміло, що газети природним чином не можуть критикувати тих, хто фінансує їх діяльність.
 

Поява нової газети в Україні не може не радувати. Особливо коли колектив складається із досвідчених людей, готових щиро займатися своєю справою. Не радують уже перші тенденції у просуванні такою газетою суцільного позитиву про дії влади – коли відвертим чином піаряться нинішні депутати облради від Партії регіонів, які надумали стати депутатами ВР від Київщини; коли успіхи бізнесу – як от відкриття нового порту на Дніпрі за кошти приватної компанії «Нібулон» видаються за досягнення влади; коли представники опозиційних сил не мають шансів опинитися на шпальтах комунальної газети. Те, що ці тенденції ближче до виборів лише посилюватимуться, сумніву не викликає.

Текст: Роман Кабачій, ІМІ
 
Liked the article?
Help us be even more cool!