ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

98% новин миколаївських медіа – з надійними джерелами інформації

Онлайн-медіа Миколаєва загалом майже не публікують новин із сумнівних джерел або таких, що себе скомпрометували. Лише у 2,3% публікацій медійники посилаються на ненадійні джерела.

Про це свідчать результати моніторингу, проведеного Інститутом масової інформації у квітні.

Аналізувалися стрічки новин п’яти медіа в період з 10 до 14 квітня включно. У межах моніторингу проаналізовано новини на сайтах "Новини-N", "Преступности. НЕТ", "Корабелов.Інфо", "0512", "Nikcenter". 

Загалом було проаналізовано 878 публікацій. Методологія передбачала аналіз новин відповідно до двох стандартів: достовірність та відокремлення фактів від коментарів. Також аналізувалися типи джерел: надійні, сумнівні, без джерел. Кожен факт, що подається в матеріалі, повинен мати ідентифіковане та надійне джерело інформації. Ненадійними джерелами інформації є неверифіковані акаунти в соціальних мережах або ж джерела, які себе скомпрометували.  Для новин сумнівними є анонімні джерела, а також неофіційні джерела, очевидці, неназвані експерти, тобто такі, чию достовірність неможливо перевірити. Зокрема, це публікації з пропагандистських російських ЗМІ.

Переважна більшість новин посилалася на надійні джерела – 858, або 97,7%. Усі 100% новин на сайтах "Корабелов.Інфо" та 0512 мали надійні джерела. Не зафіксовано жодних порушень стандарту відокремлення фактів від коментарів.

Видання "Новини-N" частіше за інші посилалось у своїх новинах на ненадійні джерела – загалом 10 публікацій (або 3,2% загальної кількості новин у стрічці видання) спиралися, зокрема, на публікації російських пропагандистських ЗМІ та російських високопосадовців. 

Видання "Преступности.НЕТ" опублікувало д'евять матеріалів (або 3% загальної кількості публікацій ну сайті) з посиланням на ненадійні джерела.

Ще одна новина з посиланням на ненадійне джерело була опублікована виданням "Nikcenter". У матеріалі "На окупованій частині Херсонщини "Юнармія" хоче готувати пропагандистів з дитинства" видання посилається на керівника Херсонського осередку "Юнармії" – молодого чоловіка, який під час окупації Херсона почав працювати на створеному росіянами телеканалі "Таврія" як Микола Буданов, а потім став називати себе "Серафім Іванов".

У межах моніторингу новини в миколаївських медіа також перевірялися на наявність мови ворожнечі. За результатами аналізу не виявлено жодної такої публікації.

Катерина Середа, регіональна представниця ІМІ в Миколаївській області

Liked the article?
Help us be even more cool!