ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Олена Голуб: Вилучення з Білого списку чи Мапи не покарання, а прохання відреагувати на проблеми

26.04.2024, 17:42
Леся Луцюк
Експертка ІМІ Олена Голуб. Фото – скриншот конференції ЦЕДЕМ
Експертка ІМІ Олена Голуб. Фото – скриншот конференції ЦЕДЕМ

Вилучення медіа з Білого списку Інституту масової інформації або Мапи рекомендованих медіа (спільний проєкт із “Детектором медіа”) не покарання, а прохання відреагувати на проблеми. 

Про це заявила аналітикиня Інституту масової інформації Олена Голуб під час Міжнародної конференції з медіаграмотності та саморегулювання медіа 26 квітня в Києві.

“Вилучення зі списків рекомендованих медіа не є покаранням. Це є наше велике прохання звернути увагу на ті проблеми, які ми зауважили та описали”, – зауважила Олена Голуб.  

За її словами, Список прозорих і відповідальних медіа, відомий як Білий список, та Мапа рекомендованих медіа – це не лише інструменти саморегуляції, але й медіаграмотності. 

“Списки рекомендованих медіа – це дуже легкий інструмент медіаграмотності. Тому що людина може зайти й побачити, з яких медіа можна отримати достовірну інформацію: у яких не буде маніпуляцій, негативних речей на кшталт мови ненависті чи джинси”, – додала Олена Голуб. 

Нагадаємо, 26 квітня ІМІ опублікував новий Список прозорих і відповідальних медіа, відомий як Білий список, з якого вилучили три медіа – Укрінформ, NV та “Лігу”. 

Експерти ІМІ рекомендують Укрінформу звернути більше уваги на дотримання стандарту балансу і переглянути кількість “паркетних” новин у стрічці. 

Якісні новинні видання, такі як NV та “Ліга”, заробили довіру аудиторії завдяки об'єктивності та надійності своїх новин. Коли такі видання рекламують гемблінг, це може підірвати довіру читачів, адже реклама азартних ігор часто сприймається як спроба використати вразливість людей для заробітку. 

Інститут масової інформації (ІМІ) – медійна громадська організація, яка працює з 1996 року. ІМІ відстоює права журналістів, аналізує медіасферу та висвітлює пов’язані з медіа події, протидіє пропаганді та дезінформації, забезпечує медіа засобами захисту для відряджень до зони бойових дій під час російсько-української війни починаючи з 2014 року. 

ІМІ робить єдиний в Україні моніторинг свободи слова та список якісних і відповідальних онлайн-медіа, документує медійні злочини Росії у війні проти України. ІМІ має представників у 20 регіонах України та мережу хабів “Медіабаза” для безперебійної підтримки журналістів. Серед партнерів ІМІ – “Репортери без кордонів” та Freedom House, організація входить до мережі Міжнародної організації із захисту свободи слова (IFEX).

Liked the article?
Help us be even more cool!