ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Від "денацифікацї" до звинувачень України у вбивстві – як російська пропаганда відреагувала на загибель Вадатурського

У ніч на 31 липня в Миколаєві внаслідок масованого обстрілу з боку військ Російської Федерації у своєму будинку загинув відомий бізнесмен, власник сільськогосподарського підприємства "Нібулон" Олексій Вадатурський. Виявилося, що ракета С-300, яку росіяни використовують для обстрілів українських міст, влучила саме в ту частину його маєтку, де містилася спальня подружжя Вадатурських, фактично не залишивши їм шансу на життя. Українська влада на сьогодні розглядає саме сплановане вбивство як головну версію слідства, про що 1 серпня повідомив Офіс генерального прокурора.

Ми вирішили проаналізувати реакцію російських пропагандистів на смерть українського бізнесмена. Спочатку пропаганда заявила, що той був "спонсором каратєлєй", а тому його "ліквідація" цілком виправдана, а потім відбулися "вкиди", що насправді він загинув від українського снаряда на замовлення президента Володимира Зеленського.

Скриншот результатів пошуку запитом "зерновой король Вадатурский"

Одним з перших про це написав "військовий експерт" Борис Рожин (мережевий нікнейм Colonelcassad) та автор блогу "Рупор Тоталитарной Пропаганды". Він пише про "ліквідацію" олігарха, чомусь акцентує на його статках, зв’язку з колишнім президентом Петром Порошенком та начебто його фінансуванні якихось "каратєлєй". Водночас жодної конкретики та підтверджень таких слів пропагандист не надає.

Скриншот публікації в телеграм-каналі Colonelcassad

"У результаті ракетного удару по Миколаєву у своєму домі ліквідовано українського олігарха Вадатурського (№15 українського списку "Форбс"), який був одним з "гаманців" Порошенка. Статки Вадатурського, який володів аграрною компанією "Нібулон", оцінювалися близько в пів мільярда доларів. Вадатурський, окрім Порошенка, спонсорував і каральні батальйони. У свій час потрапив до російських санкційних списків. Цього викреслюємо", написав Борис Рожин у своєму телеграм-каналі.

Його підтримала російська пропагандистка путінізму та ідеології рашизму в медійному полі РФ, головна редакторка інформаційного агентства "Россия сегодня" Маргарита Симоньян. У своєму телеграм-каналі опублікувала кілька дописів щодо смерті Олексія Вадатурського.

"Ось це і є денацифікація в дії", – прокоментувала вона.

Скриншот публікації в телеграм-каналі Маргарити Симоньян

Однак уже за кілька годин вона виклала версію невідомого "активіста" про Олексія Вадатурського. У ній ідеться про те, що смерть бізнесмена – це справа рук української влади, через його підтримку Порошенка.

"Усе це – особисте замовлення функціонерів з ОП [Офісу президента] з метою замикання влади в регіоні на представниках Києва. Плюс не варто забувати, який Зеленський мстивий мудак, а Вадатурський був йому реальним недругом", – пише Симоньян, посилаючись на начебто якогось "активіста". 

Скриншот публікації в телеграм-каналі Маргарити Симоньян 

Далі вона називає ще одну, хоч і малоймовірну, на думку автора, версію – "інсценування" самого Олексія Вадатурського.

Сайт MK.ru у своїй публікації про загибель Вадатурського пише: "За попередніми даними, на маєток бізнесмена впав уламок української зенітної ракети від С-300". Цю тезу скопіювали інші російські ЗМІ, які також продовжили поширення "темників" про Вадатурського як про "зернового короля" та "гаманця Порошенка".

Скриншот з публікації на сайті MK.ru

Насправді ж Росія активно використовує радянські ракети С-300, які вони модифікували для ураження наземних цілей.

За даними українського уряду, росіяни модернізували С-300 засобами супутникової навігації. Тепер ці ракети здатні здійснювати наземні атаки з більшою (хоча все ще обмеженою) точністю, ніж це було можливо з немодифікованими С-300. Це не нова можливість. У жовтні 2011 року збройні сили Білорусі відпрацьовували ураження модифікованими С-300 "важливих наземних цілей на території потенційного противника", пише видання texty.org.ua

Подібні навчання відбулися в Росії в травні 2017 року, коли "Російська газета" повідомила, що підрозділи Східного військового округу Росії випустили п'ять ракет С-300 по імітаційному "невідомому озброєнню" ворожої техніки під час навчань.

За інформацією РІА Новости, С-300 "отримують свої координати від розвідувальних підрозділів сухопутних військ". Білоруські ЗМІ стверджують, що для наведення бортової інерціальної системи С-300 використовує задані перед пуском координати цілі.

Координати можна оновлювати під час польоту по радіоканалу. На кінцевій фазі ракета використовує напівактивне радіолокаційне самонаведення для виведення на ціль.

За повідомленнями, С-300 використовувалися для ураження наземних цілей у Луганській, Донецькій, а останніми днями й у Миколаївській областях, хоча, за словами голови Миколаївської ОВА, їхня точність та ефективність низькі.

Проте в ніч на 31 липня російська армія обстрілювала Миколаїв саме ракетами С-300, про що заявили в обласній військовій адміністрації.

Сайт "Русская стратегия" публікує статтю під назвою "Зерновий король, "гаманець" Порошенка. У Миколаєві знищено "героя України" Вадатурського", у якій з посиланням на "російські ЗМІ та телеграм-канали" пише, що його могли вбити "киевские власти".

"Озвучуються припущення, що бізнесмен потрапив від "зачистку" політичного поля від конкурентів президента України Володимира Зеленського. Причиною могли стати зв’язки підприємця з експрезидентом Петром Порошенком і членство сина Андрія в партії "Батьківщина", яка входила до владної коаліції".

Зазначимо, що Андрій Вадатурський був народним депутатом від партії "Блок Петра Порошенка" та не мав жодного стосунку до партії Юлії Тимошенко. 

Кремлівський телеграм-канал "Незыгарь" з посиланням на начебто перехоплену телефонну розмову Олексія Вадатурського за кілька хвилин до смерті написав таке:

"АНБ вдалося перехопити останній дзвінок зернового короля Миколаївської області Олексія Вадатурського. Він близько 17 хвилин розмовляв з одним із заступників міністра Кабміну України. Співрозмовник телефонував привітати з якоюсь подією несімейного характеру, після семи-восьми хвилин попросив вийти на балкон, щоб музика не заважала розмові. Після того як Вадатурський вийшов на терасу другого поверху, через шість-сім хвилин прогримів вибух, до цього хтось із сусідів бачив червоний вогник від лісового масиву, хтось чув негучний хлопок, після, десь за хвилину, вибух будинку зернового короля".

Скриншот публікації у телеграм-каналі Незыгарь

А жодних підтверджень заяв, щодо "зачистки", російські ЗМІ, звісно, не надають. Проте ця теза поширюється російськими пропагандистами досить активно.

Водночас журналіст французького видання Le Monde поділився спогадами про зустріч з відомим бізнесменом Олексієм Вадатурським, яка відбулася незадовго до його загибелі. Зокрема, Олів'є Трук згадує, що Вадатурський за день до зустрічі ледь не постраждав від ракетного удару.

"За день до нашої зустрічі він ледве уникнув ракетного удару по Миколаївському університету. Помітно приголомшений, він, однак, готувався повертатися дорогою до Миколаєва. Він просив нас не згадувати про його візит. Він знав, що він є пріоритетною метою. Олексій Вадатурський знав, що на нього нападають, тим більше що він засуджував організовану крадіжку українського зерна російськими військами, жертвою якої він став", – розповів Олів'є Трук.

Офіс генпрокурора України не відкидає, що загибель українського бізнесмена Олексія Вадатурського в Миколаєві від російського снаряда могла бути цілеспрямованим убивством: такою є одна з версій слідства. Генеральний прокурор Андрій Костін наголосив, що розслідування в справі було невідкладно розпочато.

Катерина Середа, Регіональна представниця ІМІ в Миколаївській області

Liked the article?
Help us be even more cool!