ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Війна, кримінал і астрологи: про що писали вінницькі ЗМІ

Серпень – типовий місяць медійної неактивності. І не тільки у Вінниці. І якщо  "відкинути" тему війни, отримаємо звичайний набір: нуль політики, багато криміналу, надзвичайних подій, соціалки (готовність до школи, ремонт комунікацій) і небагато культури.

Війна – тема номер один

У період з 8 до 12 серпня досліджено вінницькі сайти: "20 хвилин", "Вінниця.Інфо", "33 канал", "Вежа", ВІТА. Загалом – 559 новин. З них 19,3% стосувалися війни (бойові дії, жертви, окупація / звільнення, полонені тощо). Ще 10% новин – про соціальні наслідки війни (зокрема, ліквідація наслідків, відновлення водопостачання, електрики, інфраструктури). Ще 6% матеріалів стосувалися волонтерів, активістів, які допомагають фронту. Тобто навіть у відносно мирній Вінниці не в періоди обстрілів чверть матеріалів місцевих ЗМІ мають військову тематику.

Традиційно популярні новини з розділу "Кримінал та надзвичайні пригоди". Таких у вінницьких ЗМІ понад 15%. Найменше традиційно у "Вежі". Найбільше – у "Вінниця.Інфо" та "Віти".

Політикою, переважно міжнародною, на кшталт "що там у Джонсона / Трампа", "як там у Грузії / Казахстані / Чехії", що про це думає Корбан та як склали тести діти окремих місцевих політиків, цікавився лише "33 канал". Але про це видання, як завжди, окремий розділ. Бо поговорити є про що.

Інші видання мало приділяли уваги політичним темам. Точніше, не приділяли зовсім.

Найбільше про економіку та бізнес писали "20 хвилин". У принципі, це логічно, оскільки цільовою аудиторією видання є саме активні вінничани. Так само у "двадцятки" лідерство і в "соціалці". Про перекриття водопостачання, ремонти, готовність шкіл до навчального року та на іншу соціальну тематику тут новин більше, ніж, наприклад, на сайті комунального телеканалу "Віта".

Культурна тематика в усіх виданнях, крім "33 каналу", отримала свій невеликий шматок уваги. По сім новин у "20 хвилин" та "Віти", по шість – у "Вінниця.Інфо" та традиційно "культурної" "Вежі". Одна – у "33 каналу".

Тематика ковіду найбільш була охоплена журналістами "Віти". Взагалі, на медичну та навколомедичну тематику в них найбільше матеріалів. Як і про спортивне життя Вінниччини.

Чи була джинса? Так, у "33 каналі" – звичайно. Але про це в другому розділі. Стосовно інших видань – то під "економічну джинсу" суто гіпотетично міг би потрапити матеріал із сайту "20 хвилин" та "Вінниця.Інфо" про вінницький завод. Чому гіпотетично? Тому що формально це копія допису заступника вінницького міського голови, який поділився здобутками вінницького підприємства та закликав мешканців Вінниці, які мають певний фах, влаштовуватися туди на роботу.

Чисто економічна джинса – реклама медичного центру на "Віті". Причому без жодного маркування. Чому такі непоодинокі випадки не ловить Нацрада – риторичне запитання. Інша джинса політична. Але вона настільки типова для "Віти", що це вже звичне явище. Йдеться про оспівування міської влади та колишнього мера. Власне, і мер Вінниці Моргунов, і голова облради Соколовий – всі однопартійці "Стратегії Гройсмана". І саме вони очолили "гуманітарний штаб". Новини про який – мастхев в ефірі комунального телеканалу "Віта".

Треш-десерт: "33 канал"

Тут важко з чогось почати. Адже журналісти видання – широкі спеціалісти вінницького масштабу і в історії, в теоріях змов, і в спорті, і в міжнародній політиці. І в астрології. Мабуть, з неї і почнемо.

Ви думали, що кринж типу "астролог передбачив" залишився в "бульварах" та "спід-інфо" (це для тих, хто таке ще пам’ятає)? Тоді новина про те, що "астролог Влад Росс і інші екстрасенси та астрологи" передрікає росії розпад у 2025 році – саме для вас. Чесно кажучи, суто з гігієнічних міркувань не хотілося б повторювати щось із цієї "статті", але одні фрази типу "Приїзд Ненсі Пелосі в Таньвань переломив війну в Україні на краще" вже варті того, щоб зрозуміти рівень "аналітики". Взагалі, для любителів текстового "зеленого слоника" раджу почитати. Авторка – Тетяна Квасюк. Таке дівоче прізвище в редакторки "33 каналу" Тетяни Редько.

Тому перейдемо до наступного опусу. Власне, редакторки "33 каналу". У малорозбірливому потоці свідомості авторка переходить від азійської зовнішності "російського витязя" до будівлі московського собору, а згодом і мавзолею. Офіцер спецпропаганди, як себе називає пані Редько, дійшла до того, що на "Красній площі – сатаністський пергамський вівтар (алтарь) сатани. Його точна копія – мавзолей Леніна".

Нічого не хочу сказати. Просто от мавзолей леніна:

 
 
А ось пергамський вівтар Зевса (а не сатани):
 
 
 

Яке звання має бути в "офіцера спецпропаганди", щоб їх сплутати, – науці невідомо.

І, до речі, згадана авторкою фраза про те, що "релігія – опіум для народу", належить все ж не леніну і навіть не марксу (в них це "релігія – опіум народу", що має інший зміст), а радянським письменникам-гумористам.

Від сатанізму – до іншої аналітики. Тетяна Редько дослідила, "Чому ідуть на війну росіяни з глибинки?". Якщо коротко, я так і не зрозумів, чому.

Просто еталоном кровоочної джинси є матеріал, перші речення з якого навіть дозволю собі процитувати: "Справжнім епіцентром дитячих щасливих оченят, веселого сміху, гамірних розваг та смачних пригощень стала площа біля кінотеатру "Мир" у Крижополі. Завдячуючи нашому земляку, депутату Вінницької обласної ради Юрію Василишену та Крижопільському Центру культури та дозвілля і "Крижопільському Будинку школярів" для діток громади проведено благодійний захід "Поверни моє дитинство". Це настільки сокирно, що аж мило. І підпис "вдячні батьки" – просто апогей джинсизму.

А ось, власне, матеріал про те, що депутат похизувався результатами доньки. І тут теж можна сказати, що ну процитували пост, навіть не обробили. Але Хребтій – частий фігурант "джинсових моніторингів".

І від депутатів-медиків перейдемо до "народних цілителів". Так, не тільки астрологами славний "33 канал". Досі тут можна побачити рекламу кодерів від алкоголізму. Причому щиру таку, наче в безкоштовних газетках, що підкинули в поштову скриньку. Після прочитання аж ті, хто не пив, мабуть, мають піти і закодуватись.

Також "33 канал" опублікував, схоже, власне розслідування "Як повар путіна вербує зеків на війну в Україну". Тут ідеться про якесь відео незрозуміло з ким, але очевидно, що то повар путіна. Саме відео, звісно, не демонструється.

Джерело фото: вікіпедія

Антон Булгаков, регіональний представник Інституту масової інформації у Вінницькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!