ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Голка": ДБР перевіряло мобілізацію в громсекторі через фейкове звернення від імені Ірини Федорів

Громадська ініціатива “Голка” заявляє, що Державне бюро розслідувань (ДБР) перевіряло факти ухилення від мобілізації в громадському секторі на підставі фейкового звернення від імені голови “Голки” Ірини Федорів.

Про це повідомляється на сайті “Голки”.

Ірина Федорів розповіла, що отримала від територіального управління ДБР Хмельниччини листа у відповідь нібито на її звернення щодо начебто ухиляння головного редактора руху “Чесно” Олександра Саліженка від проходження військової служби. 

“Листа на Державне бюро розслідувань я не писала ніколи. Хтось підробив звернення від мене, використавши мої персональні дані. Саліженка я добре знаю впродовж останніх 10 років, які ми з ним працювали разом у Русі “Чесно”, і я чудово знаю про причини, чому він звільнений з військової служби. Він про це інформував публічно ще задовго до повномасштабної війни. У нього ремісія після онкології, й ті, хто придумав цю брудну кампанію, просто прорахувалися на старті”, – зазначила Федорів.

Фейкове звернення від імені Ірини Федорів. Фото – Голка

Вона наголошує, що ця інформаційна кампанія має на меті дискредитувати громадський сектор.

За її словами, ця хвиля одразу почалася після того, як “Голка” наприкінці лютого видала дослідження про кремлівську Telegram-мережу, яка “завдає ударів по тих, хто проводить судову реформу та контролює цей процес, зокрема по лідерах Фундації DEJURE та Центру протидії корупції”. 

“До цієї кремлівської мережі увійшов і канал адвоката Ростислава Кравця, який безрезультатно вимагав у ЗМІ спростувати цю інформацію. Також ми зробили серію публікацій про спрут Медведчука в Асоціації адвокатів, яку з часів Януковича очолює Лідія Ізовітова”, – зазначила вона. 

Фейкового листа до ДБР від імені Федорів надіслали 11 березня. 

“Тобто десь через півтора тижня після оприлюднення результатів дослідження. Я вже направила звернення на ДБР з вимогами надати мені копію цього липового звернення. Правоохоронці мають відкрити кримінальне провадження і встановити, хто підробив документ”, – зазначила Ірина Федорів.

Що передувало

Нагадаємо, 26 лютого 2024 року громадська ініціатива “Голка” опублікувала дослідження, згідно з яким мережа з майже 30 телеграм-каналів дискредитує судову реформу, доброчесних суддів та лідерів громадських організацій, які стежать за реформуванням судової гілки влади.

25 березня 2024 року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт (11115), який має на меті регламентувати діяльність Telegram, Facebook, Viber та інших соцмереж. Головним автором законодавчої ініціативи є Микола Княжицький (ЄС), співавторами стали Микита Потураєв (“Слуга народу”) та Ярослав Юрчишин (“Голос”).

2 квітня 2024  року головний редактор Руху “Чесно” Олександр Саліженко повідомив, що кілька інтернет-ресурсів та анонімних телеграм-каналів поширюють дезінформацію про те, що він нібито ухиляється від мобілізації. Лідерка руху “Чесно” Віта Думанська заявила, що ДБР на підставі звернення громадянина ініціювало перевірку бездіяльності ТЦК щодо мобілізації Саліженка.

12 квітня 2024 року представники громадянського суспільства України заявили, що констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів в Україні, зокрема в контексті діяльності Збройних сил України та кампанії з мобілізації.

Liked the article?
Help us be even more cool!