ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Комісія з журналістської етики засудила тиск на редакцію "Цукру"

Комісія з журналістської етики засудила погрози онлайн-журналу "Цукр" після  публікації про життя ЛГБТІК+-людей у Сумах, йдеться в заяві організації.

Погрози 12 липня з'явилися в телеграм-каналі з понад 140 тис. підписників: невідомі закликали до "знищення" офісу редакції.

"Комісія різко засуджує цей грубий тиск на редакцію незалежного медіа. Мета таких погроз – вплинути на редакційну політику видання та на дотримання журналістами професійних стандартів", – йдеться в заяві.

У КЖЕ наголосили, що редакційна незалежність є важливою умовою існування якісної журналістики, оскільки це дозволяє журналістам вільно обирати теми для висвітлення, зокрема пов’язані з життям різних соціальних груп.

"В даному випадку публікація про життя ЛГБТІК+-людей робить видимими проблеми, з якими зустрічаються герої матеріалу, та сприяє подоланню дискримінації цієї групи", – додають у комісії.

Автори заяви посилаються на два пункти Кодексу етики українського журналіста.

Зокрема, п. 1 Кодексу етики українського журналіста, говорить про те, що свобода слова та висловлювань є невіддільною складовою діяльності журналіста. Тиск на медійників змушує їх відмовлятися від тем, які видаються "небезпечними", призводить до самоцензури й зрештою – до замовчування проблем або відмови від критики. У підсумку журналісти перестають дотримуватися професійних та етичних стандартів у своїй роботі. 

Також у КЖЕ нагадали про п. 15 кодексу, який наголошує, що ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні вподобання. За аналогією до цього переліку належить також заборона дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

Комісія з журналістської етики закликала Національну поліцію ретельно й оперативно розслідувати факт тиску на редакцію онлайн-журналу "Цукр" і встановити авторів погроз. 

Як повідомляв ІМІ, 12 липня в телеграм-каналі "Суми: Головне" невідомі погрожували журналістам сумського видання "Цукр" знищенням редакції після публікації матеріалу про життя місцевої ЛГБТ-спільноти.

14 липня стало відомо, що поліція Сумщині розпочала кримінальне провадження за фактом погроз журналістам видання "Цукр". 

Liked the article?
Help us be even more cool!