ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Маємо наголошувати на всіх майданчиках, що в полоні РФ щонайменше 25 журналістів – Юрчишин

Україна має постійно наголошувати на всіх майданчиках, що в російському полоні перебуває щонайменше 25 українських журналістів, зокрема Владислав Єсипенко, Ірина Данилович, Максим Буткевич. 

Про це в інтерв’ю Суспільному розповів голова парламентського Комітету з питань свободи слова представник фракції політичної партії "Голос" Ярослав Юрчишин.

Він зауважив, що є журналісти, місце перебування яких невідоме, наприклад Вікторія Рощина.

“Почати постійно про них говорити не лише в медіа, а й у постановах, зверненнях Верховної Ради до цивілізованого світу”, – сказав Юрчишин.

За його словами, до процесу звільнення українських медійників потрібно залучати і юристів-міжнародників. 

“Бо журналісти й у військових діях мають спеціальний статус людей, які захищені професійною діяльністю. Ми мусимо використовувати міжнародну практику щодо звільнення журналістів. І якщо в медіасередовищі маємо дуже добрих партнерів, які контролюють ці питання, то на політичному рівні будемо максимально ці питання порушувати”, – сказав Юрчишин.

Також, вважає Ярослав Юрчишин, важливим є долучення ООН та ОБСЄ, “навіть попри їхню аморфність”. 

Він нагадав, що не тільки українські журналісти, а й з інших країн, особливо країн Східної Європи, часто страждають через свою адекватну позицію щодо висвітлення війни в Україні.

“І ми, як держава, що максимально зацікавлена показати альтернативу країни-агресорки, маємо дбати за своїх у першу чергу і за чужих також, які працюють, умовно кажучи, на користь демократії, а отже за нас. Тож ми повинні добиватися, щоб вони звучали на міжнародній арені, щоб за їхні права включалися ті міжнародні структури, які опікуються правами людини”, – сказав Юрчишин.

За рік і дев'ять місяців з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 543 злочини проти журналістів та медіа в Україні. Такими є дані Моніторингу російських злочинів проти журналістів та медіа, що здійснює Інститут масової інформації. Загалом з початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України окупанти вбили 69 журналістів, з них 10 – під час виконання професійної журналістської діяльності. 

9 грудня замість Комітет з питань свободи слова очолив народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Юрчишин. Він уже заявив, що якість телемарафону слід підвищувати. Водночас, вважає він, телемарафон “вирішив питання щодо викривленої подачі інформації про війну та бойові дії”.

Liked the article?
Help us be even more cool!