ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Полтавщині журналіста не пустили на засідання конкурсу в міськраді

04.03.2021, 14:02
Фото – unsplash.com/
Фото – unsplash.com/

У Пирятині (Полтавська область) головного редактора газети “Свіжий апельсин” Вадима Кирпиченка 3 березня не пустили на засідання конкурсу на посаду начальника управління культури Пирятинської міської ради. 

Про це журналіст повідомив представниці ІМІ в Полтавській області.

Як розповів Вадим Кирпиченко, він хотів висвітлити конкурс на заміщення посади начальника управління культури Пирятинської міськради. Але зробити йому це не дозволили.

“Мене із засідання конкурсної комісії вигнала Оксана Мілюта, начальниця відділу персоналу та організаційної роботи виконкому Пирятинської міської ради. Я запитав, чи засідання закрите, мені вона відповіла, що так, закрите, і послалася на постанову Кабміну №169”, – сказав він.

Журналіст вбачає в таких діях перешкоджання професійній діяльності та написав заяву в поліцію.

У коментарі представниці ІМІ в Полтавській області Оксана Мілюта повідомила, що, забороняючи журналісту бути присутнім на засіданні конкурсної комісії, керувалася постановою Кабміну. 

“Відбувалися конкурсні комісії на посаду завідувача сектору агропромислового розвитку та на посаду начальника управління культури  і туризму Пирятинської міської ради. Оскільки на ці посади було по одному кандидату, дозволяється проводити конкурсні комісії спільно. Під час проведення конкурсу органи місцевого самоврядування керуються постановою Кабміну №169. Постанова не передбачає участі в засіданні конкурсної комісії нікого, окрім членів конкурсної комісії та самих конкурсантів. Тому не було передбачено присутності громадськості, журналістів, онлайн-трансляції. Це було Вадиму Кирпиченку, який був один з усіх пирятинських журналістів, пояснено, після цього він вийшов з кабінету, де проводилося засідання”, – зазначила вона.

Представник пресслужби ГУ Нацполіції в Полтавській області Роман Грішин повідомив представниці ІМІ, що поліція зареєструвала заяву Кирпиченка.

“Поліцейські проведуть перевірку, після цього буде визначено, за якою статтею порушуватимуть справу. Але попередньо скажу, що на конкурсі озвучувалися особисті дані кандидатів, це конфіденційна інформація, згідно із законом України, і не підлягає розголошенню”, – сказав він.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначає, що постанова Кабміну №169, яка визначає процедуру проведення конкурсу, не містить жодних обмежень для журналістів. “Натомість загальна норма статті 25 Закону України “Про інформацію” передбачає право журналіста відвідувати такі заходи. Конкурс на посаду є важливою процедурою для забезпечення фахового і якісного виконання обов’язків, тож інформація про перебіг конкурсу є суспільно важливою інформацією. Утаємничувати таку інформацію, відповідно до інформаційного законодавства, не можна, за неправомірне утаємничення передбачено адміністративну відповідальність”, – зазначив юрист.

Про відкритість заходів органів влади можна почитати тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!