ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Низка депутатів Європарламенту закликала Борреля призупинити для Грузії статус кандидата в ЄС

Понад 30 депутатів Європарламенту закликали віцепрезидента Єврокомісії Жозепа Борреля тимчасово зупинити для Грузії статус кандидата в ЄС, повідомляє грузинське видання SOVA.

На думку цих депутатів, спроби розгону мирних демонстрантів і бажання ухвалити російський аналог закону про “іноагентів”, ініційованого “Грузинською мрією”, вийшли за межі дозволеного.

“Така поведінка ще більше посилила напруженість і поляризацію в грузинській політиці та суспільстві”, – йдеться у зверненні депутатів до Жозепа Борреля.

Європарламентарі вказують, що ці дії суперечать дев'яти крокам Єврокомісії і що це більше не можна ігнорувати.

“Закликаємо вас зайняти тверду позицію та вжити відповідних заходів, які слугуватимуть чітким сигналом уряду Грузії. Поведінка уряду Грузії та керівної партії “Грузинська мрія” суперечить зобов'язанням країни – кандидата в ЄС. Відповідно, статус кандидата для Грузії має бути припинений без подальшого прогресу на шляху вступу. По-друге, слід переглянути фінансування Європейським Союзом державного бюджету та урядових програм Грузії. По-третє, проміжне оцінювання прогресу Грузії у виконанні дев'яти кроків, викладених у рекомендації Єврокомісії від 8 листопада 2023 року, має бути проведене негайно”, – йдеться в документі.

Що відомо про грузинський законопроєкт про “іноагентів”

Як повідомляв ІМІ, парламент Грузії 17 квітня затвердив у першому читанні, а 1 травня в другому читанні законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу”, який інакше називають законопроєктом про “іноагентів”.

Весь цей час у країні відбуваються протести, сутички між протестувальниками та поліцією. Учасників акції затримують, їм закидають адміністративні правопорушення – дрібне хуліганство та непокору співробітнику поліції.

За даними грузинських медіа, під час мітингу проти ночі 1 травня поліція інтенсивно застосовувала спецзасоби (перцевий спрей, сльозогінний газ, водомети) та грубу фізичну силу. Водночас у МВС Грузії потерпілих з-поміж пересічних громадян не згадують, а лише говорять про своїх постраждалих працівників.

У квітні 2024 року владна партія “Грузинська мрія” повторно зареєструвала в парламенті Грузії законопроєкт про “іноземних агентів”. 15 квітня в парламенті Грузії сталася бійка між депутатами під час обговорення законопроєкту про “іноагентів”.

25 квітня 2024 року Європарламент проголосував за незобов’язувальну резолюцію із закликом до ЄС не починати переговорів із Грузією про членство, доки діятиме закон “іноагентів”.

Парламент Грузії в березні 2023 року ухвалив у першому читанні закон про “іноагентів”, але через багатотисячні протести в країні відхилив його 10 березня того ж року.

Законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу” також називають законопроєктом про “іноагентів” на кшталт російського.

Liked the article?
Help us be even more cool!