ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У парламенті Грузії сталася бійка під час розгляду законопроєкту про "іноагентів"

Бійка в парламенті Грузії, 15 квітня 2024 року. Фото – 1tv.ge
Бійка в парламенті Грузії, 15 квітня 2024 року. Фото – 1tv.ge

У парламенті Грузії сталася бійка між депутатами під час обговорення законопроєкту “Про прозорість іноземного впливу” (так званий закон про іноагентів).

Інцидент стався сьогодні, 15 квітня, на засіданні юридичного комітету, повідомляє “Ехо Кавказа”.

Так, лідер партії “Громадяни” Алеко Елісашвілі побився з представником парламентської більшості, одним з лідерів керівної партії “Грузинська мрія” Мамукою Мдінараддзе.

У той момент, коли Мдінарадзе сперечався з представником партії “Лело” Ганною Нацвлішвілі щодо спірного проєкту, Елісашвілі підійшов до Мдінарадзе, який стояв за трибуною, і вдарив його кулаком в обличчя. 

Після цього обидва депутати залишили залу засідань – бійка між депутатами продовжилася вже в коридорі.

Пізніше Алеко Елісашвілі залишив будинок парламенту і заявив журналістам: “Я завжди намагався спілкуватися з “Грузинською мрією” по-людськи, а вони нас ведуть до Росії… Зараз не час сидіти вдома, треба виходити надвір. Ми повинні викинути їх разом із їхнім “російським законом”. Набридло все це, і я “врізав” по обличчю цьому російському агенту Мдінарадзе”.

За пів години засідання юридичного комітету відновилося. Голова комітету Анрі Оханашвілі звернувся до опозиції: “Я закликаю всіх опозиціонерів, а також правозахисників, які тут перебувають, дати оцінку огидній поведінці цієї людини. Я дам вам можливість, якщо хтось захоче прокоментувати. На будь-яку провокацію, яку ви тут зробите, буде дана найсуворіша відповідь”.

Мамука Мдінарадзе заявив, що Алеко Елісашвілі “підкрався до нього як злодій” і вдарив його, що було “не по-чоловічому”.

Як пише “Ехо Кавказа”, сьогодні ввечері під парламентом незгодні з цим законопроєктом громадяни мають намір вийти на акцію “Так – Європі! Ні – російському закону!”.

Що відомо про грузинський законопроєкт про "іноагентів"

У парламенті Грузії владна партія “Грузинська мрія” повторно зареєструвала законопроєкт про “іноземних агентів”

Виконавчий секретар партії “Грузинська мрія”, лідер парламентської більшості Мамука Мдінарадзе на початку квітня 2024 року анонсував внесення до парламенту законопроєкту про “іноагентів”.

За його словами, до торішнього законопроєкту внесуть лише одну зміну. Замість терміна “агент іноземного впливу” буде використане формулювання “організація, яка проводить інтереси сил з-за кордону”.

10 березня 2023 року парламент Грузії відхилив законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу”, через який виникли багатотисячні протести.

У такий спосіб влада задовольнила вимогу демонстрантів, які 7–8 березня проводили багатотисячні мітинги біля будівлі парламенту. Поліція застосовувала проти учасників акції сльозогінний газ та водомети, демонстранти кидали каміння, підпалювали баки для сміття, будували барикади.

Законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу”, який також називають законопроєктом про “іноагентів” на кшталт російського, парламент Грузії ухвалив у першому читанні 7 березня 2023 року. 

У парламенті Грузії на розгляді було одразу два законопроєкти про “іноагентів”, які ініціював рух “Сила народу” (формально відколовся від “Грузинської мрії”): перший називається “Про прозорість іноземного впливу”, другий – “Про реєстрацію іноземних агентів”.

Перший стосується лише неурядових організацій та медіа, які отримують закордонне фінансування, а другий – як фізичних, так і юридичних осіб, за низкою винятків. 

Тоді понад 200 неурядових організацій та медіа підписали заяву проти ухвалення в Грузії закону про “іноагентів”. Підписанти вважали, що метою законопроєкту є дискредитація, а згодом можливі репресії проти критично налаштованої преси та громадських груп.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі, яка перебувала з офіційним візитом у США, підтримала протестувальників і заявила, що накладе вето на закон.

У ЄС та США розкритикували та попередили про наслідки ухвалення закону про “іноагентів”.

Liked the article?
Help us be even more cool!