ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Омбудсмен просить СБУ відреагувати на дії Фаріон, яка оприлюднила дані хлопця з Криму

Фото – Верховна Рада
Фото – Верховна Рада

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Служби безпеки України за фактом розголошення екснардепкою Іриною Фаріон конфіденційної інформації. Про це він повідомив у своєму телеграм-каналі.

За його словами, він звернувся до СБУ для належного реагування: "Аби дії громадянки України проаналізували належним чином і надали юридичну оцінку". 

Лубінець зазначив, що, розголосивши персональні дані хлопця з Криму, Фаріон, з одного боку, скоїла кримінальний злочин, з іншого – підіграла окупантам.

"Народний депутат ВРУ сьомого скликання і мала б знати про важливість захисту персональних даних. Однак ця людина публічно надала прізвище, ім’я, місце навчання хлопця, які дали змогу росіянам ідентифікувати цього студента. До того ж не є таємницею факт тиску окупаційної адміністрації в Криму на людей, які дотримуються проукраїнських поглядів. Однак це не спинило Фаріон в умовах воєнного стану розголосити персональні дані хлопця. А це може мати й уже має (!) наслідки. Це не тільки втручання в приватне життя особи, але і спричинена загроза особистій безпеці та життю студента", – написав Дмитро Лубінець. 

Як повідомляв ІМІ, 8 листопада Ірина Фаріон опублікувала скриншот електронного листа з відкритими персональними даними студента з Криму, який хотів її підтримати. Як наслідок, його затримала ФСБ РФ. 

Раніше уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав правоохоронців та Національну раду з питань телебачення і радіомовлення вжити відповідних заходів через негативні висловлювання та звинувачення колишньої народної депутатки Ірини Фаріон стосовно військовослужбовців Збройних сил України, які спілкуються мовами нацменшин. 

5 листопада на Youtube вийшло інтерв’ю журналістки Яніни Соколової з Іриною Фаріон, де вони обговорювали мовне питання. Фаріон заявила, що "не існує російськомовного населення, є українці, а є кацапи". На що журналістка зазначила, що частина військових бригади спеціального призначення Нацгвардії "Азов" та 3 окремої штурмової бригади ЗСУ спілкуються російською мовою.

"Я категорично цього не приймаю. У мене запитання до них: що вам, хлопці, заважає, коли ви такі моцні й ви такі дуже розумні? Що вам заважає виконувати 29-ту статтю закону про Збройні сили України? Ви, хлопці, знаєте, що таке дисципліна в армії? Якщо в армії немає дисципліни, то немає армії, це зброд тоді", – заявила Фаріон.

"Я не можу назвати їх (військових. – Ред.) українцями, якщо вони не говорять українською мовою. То нехай себе назвуть руськими. Чому вони такі очманілі? Чому зійшлося саме на українській мові? Вони такі великі патріоти. Покажи свій патріотизм – вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка", – заявила Фаріон.

Висловлювання екснардепки викликали обурення в соцмережах.

Liked the article?
Help us be even more cool!