ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Парламент Естонії оголосив Московський патріархат інститутом, що підтримує військову агресію Росії

Рійгікогу (парламент) Естонії 6 травня ухвалив заяву, в якій засуджує діяльність Московського патріархату з виправдання та підтримки російської агресії проти України, та оголосив Московський патріархат інститутом, який підтримує військову агресію Російської Федерації, повідомляє ERR.

За проголосували 75 депутатів, проти вісім.

У заяві Рійгікогу жорстко засуджує війну, розв'язану Російською Федерацією проти України, і окупацію її територій, а також зазначає, що терористичний путінський режим, який загрожує ядерною зброєю, став найбільшою загрозою миру як у Європі, так і у світі.

"Патріарх московський і всієї Русі Кирило з початку розв'язаної Російською Федерацією у 2022 році повномасштабної війни проти України відкрито підтримує агресію терористичного режиму Російської Федерації. Як інструмент пропаганди війни керівництво Московського патріархату і патріарх Кирило використовують ідеологію "Русского мира", за допомогою якої знищуються останні вияви демократії в Росії, мілітаризується російське суспільство і виправдовується агресія з метою розширити Російську Федерацію на всі території, що історично перебували під впливом Росії, зокрема на Україну", – зазначено в заяві Рійгікогу.

Згідно із заявою, у березні 2024 року створений під егідою Російської православної церкви Всесвітній російський народний собор, яким керує патріарх московський, ухвалив програмний документ "Настоящее и будущее Русского мира", відповідно до якого агресивна війна в Україні є священною війною як проти України, так і проти всього західного світу, а сфера впливу Російської Федерації поширюється межі території колишньої Російської імперії.

"Заклики Московського патріархату приховують у собі загрозу безпеці та існуванню Естонії, зокрема пряму загрозу суспільному та конституційному порядку в Естонії", – зазначає парламент.

Згідно із заявою, Естонія, як демократична держава, виступає за свободу віросповідання і держава має забезпечити можливість обирати, яку релігію сповідує людина. 

"Але в сучасному світі держава також повинна захищати населення від терористичної та іншої ворожої пропаганди та від закликів до насильства. Захист від подібної пропаганди, зокрема, зачіпає і православних, які проживають в Естонії, незалежно від мови, національності або канонічної належності", – повідомляє Рійгікогу. 

У парламенті Естонії додали, що з урахуванням попередньої діяльності Московського патріархату зберігається висока загроза впливу на населення в цьому "псевдорелігійному контексті".

Рійгікогу підтверджує, що вважає неприйнятною діяльність Московського патріархату, спрямовану на виправдання та підтримку агресії Російської Федерації, і вважає за необхідне оголосити Московський патріархат інститутом, який підтримує військову агресію Російської Федерації. Також Рійгікогу закликає всі держави та міжнародну громадськість перешкоджати ворожій діяльності Московського патріархату щодо впливу.

Водночас Рійгікогу підкреслює, що оголошення Московського патріархату інститутом, що підтримує військову агресію Російської Федерації, стосується Московського патріархату як інституту та керівного органу, а не людей, які дотримуються традицій православ'я.

Як повідомляв ІМІ, у квітні 2024 року міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс запропонував визнати Московський патріархат терористичною організацією та заборонити його діяльність у країні.

Лаурі Ляенеметс зазначив, що сьогодні Московський патріархат підпорядковується Володимиру Путіну, "який, по суті, керує терористичною діяльністю у світі".

Він додав, що, ґрунтуючись на експертизі МВС та оцінці Поліції безпеки, яка надійшла до нього, у нього як у міністра внутрішніх справ не залишається іншого вибору, окрім як ужити заходів для розриву зв'язків між ЕПЦ МП та Московським патріархом.

У лютому 2024 року уряд Швеції оголосив про скорочення підтримки представництва Російської православної церкви в країні, після того як розвідка попередила про використання Москвою церкви для шпигунства.

Liked the article?
Help us be even more cool!