ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Представниця ІМІ Мая Голуб: Правоохоронці якось запитали мене, чи існує єдиний реєстр журналістів

18.03.2024, 12:00
Мая Голуб

Професійні журналісти стикаються з викликами, коли треба доводити, що вони є журналістами, в разі перешкоджання їхній діяльності. 

Про це розповіла представниця Інституту масової інформації у Волинській області Мая Голуб під час конференції “Громадянська журналістика в Україні під час війни” в Києві 15 березня.

За її словами, попри журналістське посвідчення та велику кількість публікацій у медіа правоохоронці можуть запитувати про додаткові докази журналістської діяльності.

“У мене колись питали правоохоронці, чи є єдиний реєстр журналістів, але такого немає. Можливо, вони подумали, що якщо є реєстр адвокатів та Єдиний реєстр судових рішень, то і реєстр медійників має бути”, – сказала вона.

Крім того, Мая Голуб порушила питання фізичної і кібербезпеки журналістів. Вона зазначила, що в медійників має бути хороший захист у соціальних мережах та месенджерах. Невідомі неодноразово намагались отримати доступ до її сторінок у Facebook, Instagram та електронної пошти. Цього не сталося завдяки сильному захисту сторінок.

Водночас вона зазначила, що в роботі журналістів найважливіше планування. Це стосується як особистої безпеки, так і часу, що потрібний для підготовки всього матеріалу.

“Треба оцінити всі ризики й не з'являтися там, якщо робите журналістський експеримент і не маєте бути впізнані. Іноді краще якусь частину роботи передати колезі, щоб отримати ту інформацію, яка потрібна. Також важливо користуватися захищеними месенджерами під час підготовки матеріалу. Можна використовувати під час важливих розмов і сумку Фарадея, яка блокує всі сигнали та доступи до телефону й унеможливлює прослуховування”, – зазначила вона.

Нагадаємо, волинська журналістка Людмила Яворська, яка зазнала нападу під час виконання професійної діяльності, розповідала ІМІ, що поліція під час розслідування її справи просила показати реєстр журналістів.

“Наступного дня після інциденту мене викликали на допит у поліцію і повідомили, що відкрито кримінальне провадження. Допит став справжнім шоком, бо замість того, щоб пояснювати деталі події, яка сталася, у мене дві години з'ясовували, чи я журналістка. Доходило до такого абсурду, що просили показати реєстр журналістів, куди я була б офіційно внесена. Зрозуміло, що такого реєстру просто не існує”, – зазначила Людмила Яворська.

На Яворську накинувся з кулаками 4 січня 2021 року в селі Підгайці Волинської області тодішній посадовець Підгайцівської сільської ради Георгій Штефанеса. Вона приїхала до сільради для отримання коментарів у депутатів щодо ситуації з ремонтом на одній з вулиць, а також зареєструвати запит на доступ до інформації.

Справу було передано до суду, і 19 квітня 2023 року Луцький міськрайонний суд Волинської області призначив п’ять з половиною років позбавлення волі Штефанесі. А апеляційний суд залишив чинним вирок суду першої інстанції.

Liked the article?
Help us be even more cool!