ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Прощання з Вікторією Амеліною відбудеться 4 липня в Михайлівському золотоверхому соборі

03.07.2023, 13:20
Фото – chytomo.com
Фото – chytomo.com

Прощання із загиблою внаслідок обстрілу Краматорська Вікторією Амеліною відбудеться 4 липня о 12.00 у Михайлівському золотоверхому соборі в Києві.

Про це повідомляє Український PEN.

5 липня – чин прощання о 15.00 у Гарнізонному храмі Святих Апостолів Петра і Павла у Львові.

Поховають письменницю на Личаківському цвинтарі.

"Для всіх, хто хотів би їхати з Києва на прощання та поховання до Львова, просимо сьогодні до кінця дня заповнити цю онлайн-форму: https://cutt.ly/QwugnTgN. Автобус із Києва виїжджатиме в середу, 5 липня, о 6:00. Повернення зі Львова до Києва – 6 липня (четвер), виїзд о 9:00", – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 1 липня в Лікарні Мечникова в Дніпрі померла письменниця Вікторія Амеліна. Вона дістала важке поранення під час ракетного обстрілу ресторану в Краматорську 27 червня 2023 року. Там вона перебувала разом з делегацією колумбійських журналістів та письменників. Коли вони вечеряли в ресторані Ria Lounge у центрі міста, російські окупанти завдали ракетного удару по цій будівлі. Вікторія дістала тяжкі поранення.

Вікторія Амеліна народилася 1 січня 1986 року у Львові. У шкільні роки переїхала з батьком до Канади, однак невдовзі вирішила повернутися в Україну. 2007 року здобула ступінь магістра комп’ютерних технологій у НУ "Львівська політехніка" з відзнакою. У 2005–2015 роках працювала в міжнародних технологічних компаніях.

2014 року вийшов дебютний роман Вікторії "Синдром листопаду, або Homo Compatiens". Книжка ввійшла до десятки найкращих прозових видань за версією премії "ЛітАкцент року" – 2014. Наступного року роман було перевидано, і він увійшов до короткого списку Премії Валерія Шевчука.

Того ж 2015 року Вікторія Амеліна призупинила кар’єру в інформаційних технологіях, щоб присвятити себе письменницькій роботі. 2016 року вийшла її перша дитяча книжка "Хтось, або Водяне Серце". Наступна її книжка для дітей "Е-е-есторії екскаватора Еки" побачила світ у 2021 році. У 2017 році у Видавництві Старого Лева вийшов друком другий роман Вікторії "Дім для Дома". Книжка ввійшла до коротких списків національних та міжнародних премій: "ЛітАкцент року" – 2017, Премії міста літератури ЮНЕСКО, Європейської літературної премії. Запорізька книжкова толока назвала "Дім для Дома" найкращою прозовою книжкою року.

Тексти Вікторії Амеліної публікувалися в перекладах польською, чеською, німецькою, нідерландською та англійською мовами. Нещодавно роман "Дім для Дома" було перекладено іспанською мовою.

У 2021 році Вікторія стала лавреаткою літературної Премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського. Того ж року заснувала Нью-Йоркський літературний фестиваль, що відбувався в селищі Нью-Йорк у Бахмутському районі Донецької області. 

Liked the article?
Help us be even more cool!