ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Редакція "Накипіло" в перші місяці вторгнення прихистила інших журналістів Харкова та містян – Олена Лептуга

25.10.2022, 14:26
Фото – Facebook-сторінка Олени Лептуги
Фото – Facebook-сторінка Олени Лептуги

Перші кілька місяців після повномасштабного вторгнення Росії в Україну редакція проєкту "Накипіло" стала прихистком для інших журналістів Харкова та жителів будинку, де розташована редакція.

Про це в інтерв'ю ІМІ розповіла головна редакторка "Накипіло", представниця ІМІ в Харківській області Олена Лептуга.

"Ми закупили в редакцію ліки, їжу, зняли готівку. Наша редакція на кілька місяців стала прихистком не тільки для журналістів нашої редакції. Жила в нас ще одна редакція. І там жили мешканці будинку, у якому розташована наша редакція. У нас і кухня є, і душ. Пощастило, що це цокольний поверх. Але тієї їжі та ліків не вистачило на тривалий час: ми не готувалися, що будуть щоденні, кілька разів на день авіаудари, артилерія і вуличні бої. Звичайно, що до такого масштабу – ні”, – розповіла Олена.

За її словами, підготуватися до бойових дій допомогли поради редакціям від ІМІ. І це стосувалося не тільки закупівлі необхідних речей.

"Ми підготували протоколи, де хто буде. Я зібрала в останню відносно мирну суботу колектив. Кожен повідомив, де він буде, що робитиме (евакуюватиметься чи залишатиметься), вказували адреси, де ми могли б відшукати в разі чого цих людей. Наприклад, одна з наших колежанок жила на Північній Салтівці. Вона сказала – якщо щось почнеться, то я приїду до "Накипіло" (до редакції. – Ред.) і там буду. Тобто все залежить від того, як редакції до цього поставилися, бо після початку повномасштабного вторгнення і коли я збирала потреби журналістів щодо броніків, Starlink, аптечок, то певна розгубленість була", – зазначила представниця ІМІ.

Вона додала, що прописаний протокол допоміг у частині евакуації колективу і частково спрацював.

"Було кілька варіантів, як ми їдемо, якими дорогами. І тут усе спрацювало. Ми дісталися того місця, якого планували, і це допомогло не зупиняти роботи ні на годину. Наше медіа працювало. Я бачила, що "Суспільне" дуже швидко відновило свою роботу. Тобто багато онлайн-медіа висвітлювали події тут і зараз", – розповіла Олега Лептуга.

Як повідомляв ІМІ, у травні низка харківських журналістів отримала особисті погрози від російських окупантів, а на сайти, де вони працюють, вчинялися DDoS-атаки.

Liked the article?
Help us be even more cool!