ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Криму окупанти вручили застереження журналістці Лутфіє Зудієвій від "Центру "Е"

Громадянська журналістка, правозахисниця Лутфіє Зудієва. Фото – Ілля Тарасов / Крим.Реалії
Громадянська журналістка, правозахисниця Лутфіє Зудієва. Фото – Ілля Тарасов / Крим.Реалії

Кримській правозахисниці та журналістці Лутфіє Зудієвій вручили застереження від окупаційного “Центру протидії екстремізму”. Про це правозахисниця повідомила на фейсбук-сторінці.

Вручив їй застереження “оперуповноважений з відділу карного розшуку “Джанкойський” на прізвище Варфоломєєв. Він спробував опитати Зудієву на вимогу “Центру протидії екстремізму”. Зудієва від опитування відмовилася. 

За її словами, він вручив їй застереження, написане в загальній формі.

“Цей “документ” без вихідних даних – про невідомі можливі протиправні дії на невідомих можливих заходах – не повинен вручатись і тим більше мати якусь юридичну силу, але життя зараз іде саме таким звичаєм”, – написала Зудієва.

Вона зазначила, що ініціатива належить не місцевим співробітникам, а їхнім сімферопольським колегам з окупаційного МВС Криму, які “використовують такі застереження аж ніяк не з профілактичною метою”.

“Саме так і практикується цензура, заборона висловлення думки, атака на незалежну адвокатуру, правозахисні організації та ЗМІ”, – повідомила журналістка.

Переслідування журналістки Лутфіє Зудієвої

Як повідомляв ІМІ, 22 лютого 2024 року представники російського “Центру протидії екстремізму” провели обшук у будинку Лутфіє Зудієвої. Після обшуку її відвозили до центру, але згодом відпустили. 

На неї склали протоколи щодо скоєння адміністративних правопорушень, передбачених частинами 2 та 2.1 ст. 13.15 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ (“зловживання свободою масової інформації”). Вона у своєму дописі на фейсбуці стосовно незаконного переслідування ймовірних учасників “Хізб ут-Тахрір” не зазначила, що цю організацію визнано в РФ терористичною, а також, посилаючись на статтю Радіо Свобода, не вказала, що цю організацію визнано “іноземним агентом”.

У березні 2024 року підконтрольний РФ Київський районний суд у Сімферополі оштрафував правозахисницю та журналістку Лутфіє Зудієву на 2500 рублів (1 тис. гривень). Протокол на неї за статтею про “зловживання свободою масової інформації” склав співробітник російського “Центру протидії екстремізму” (ЦПЕ) Роман Філатов.

За словами Зудієвої, суд ухвалив рішення без її участі та не розглянув письмових заперечень в адміністративній справі. Вона вважає, що не є суб'єктом правопорушення і як фізична особа не зобов'язана була виконувати вимоги, а начальник відділу ЦПЕ в Криму Руслан Шамбазов фактично прирівняв її особисту фейсбук-сторінку до зареєстрованого медіа.

У квітні 2024 року окупаційний суд Криму оштрафував кримськотатарську правозахисницю та громадянську журналістку Лутфіє Зудієву, визнавши винною в “зловживанні свободою масової інформації”. 

Liked the article?
Help us be even more cool!