ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Окупаційний суд Криму оштрафував журналістку Лутфіє Зудієву

Лутфіє Зудієва. Фото – crimean-solidarity.org

Підконтрольний РФ Київський районний суд у Сімферополі оштрафував на 2500 рублів (1 тис. гривень) правозахисницю та журналістку Лутфіє Зудієву за статтею про “зловживання свободою масової інформації”, повідомляє “Кримська солідарність”.

Співробітник російського “Центру протидії екстремізму” (ЦПЕ) Роман Філатов склав на неї протокол за “поширення в засобах масової інформації інформації про іноземних агентів або матеріалів, які вони виробляють, без вказівки на статус іноземного агента”.

За словами Зудієвої, суд ухвалив рішення без її участі та не розглянув письмових заперечень в адміністративній справі. Вона вважає, що не є суб'єктом правопорушення і як фізична особа не зобов'язана була виконувати вимоги, а начальник відділу ЦПЕ в Криму Руслан Шамбазов фактично прирівняв її особисту фейсбук-сторінку до зареєстрованого медіа.

“Через ДТП в дорозі та затори я запізнилася на кілька хвилин. Попередила суддю через захисника, але вона чомусь розцінила це як неповагу до суду. Усі свої аргументи, які готувала на засідання та не озвучила, я викладу в апеляційній скарзі”, – сказала Зудієва.

Вона заявила, що притягнути до адміністративної відповідальності за частиною 2.1 ст. 13.15 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ (КпАП) можна лише або редакцію медіа, або засновника медіа, а також головного редактора чи іншу посадову особу.

Під час засідання адвокат Еміль Курбедінов заявив клопотання про визнання адміністративного протоколу неприпустимим доказом, а також припинення адміністративного провадження. 

“Співробітники ЦПЕ, відповідно до закону, не мали права порушувати цю справу за цією частиною статті 13.15 КпАП РФ. Саме орган, уповноважений у сфері нагляду за засобами масової інформації, має складати цей протокол та передавати його до судових органів для розгляду”, – розповів після засідання Курбедінов.

Київський райсуд із цими доводами захисника не погодився. Засідання тривало вісім хвилин.

Нагадаємо, 22 лютого 2024 року представники російського “Центру протидії екстремізму” провели обшук у будинку Лутфіє Зудієвої. Після обшуку її відвозили до центру, але згодом відпустили. 

На неї склали протоколи щодо скоєння адміністративних правопорушень, передбачених частинами 2 та 2.1 ст. 13.15 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ (“зловживання свободою масової інформації”). Вона у своєму дописі на фейсбуці стосовно незаконного переслідування ймовірних учасників “Хізб ут-Тахрір” не зазначила, що цю організацію визнано в РФ терористичною, а також, посилаючись на статтю Радіо Свобода, не вказала, що цю організацію визнано “іноземним агентом”.

Низка українських правозахисних організацій закликала українську владу розслідувати проведення незаконного обшуку та затримання в окупованому Росією Криму громадської активістки, правозахисниці та громадянської журналістки Лутфіє Зудієвої.

Лутфіє Зудієва є громадською активісткою, правозахисницею та журналісткою, яка висвітлює судові процеси та масові обшуки в Криму, підтримує родини політв’язнів.

Liked the article?
Help us be even more cool!