ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд відмовив водію "Схем" у позові проти Портнова

07.09.2020, 11:53
Фото – radiosvoboda.org
Фото – radiosvoboda.org

31 серпня суддя Печерського районного суду Києва Світлана Волкова відмовила водієві програми “Схеми” Борису Мазуру в задоволенні позову про захист права на приватність та прохання зобов’язати ексзаступника голови Адміністрації Президента Андрія Портнова вилучити з публічного простору його персональні дані, повідомляє Радіо Свобода

Також суд постановив стягнути з водія “Схем” витрати Портнова на адвокатів у розмірі 52 500 гривень.

Таке рішення суддя Волкова ухвалила в межах письмового провадження (без запрошення сторін).

На рішення суду буде подана апеляційна скарга, повідомила адвокатка Бориса Мазура, керівниця юридичного напряму ІРРП Оксана Максименюк.

“У судовому рішенні наші аргументи не згадуються взагалі. Окрім того, Печерський суд не зазначив, яким саме чином поширення персональних даних водіїв програми дозволило захистити право Портнова на невтручання в приватне життя. Крім того, ми подали клопотання на розгляд справи в порядку загального провадження – тобто щоб процес пройшов публічно, – але суддя його не задовольнила “у зв’язку з малозначністю справи” і провела розгляд без виклику сторін, письмово. Звертаю увагу, що в нас у тому ж суді є інше провадження, це позов до Портнова, з такою ж вимогою вилучити персональну інформацію, оприлюднену ексчиновником щодо другого водія програми, й у ньому інша суддя вже призначила відкритий розгляд справи за участю сторін. Тобто ми вбачаємо неоднозначність у підході в різних суддів”, – зазначила Оксана Максименюк.

Медіаюристка, виконавча директорка Інституту розвитку регіональної преси Людмила Панкратова проаналізувала відмову Печерського суду в задоволенні позову.

“З рішення ми бачимо, що Печерський суд просто не захотів розбиратися, що саме було порушено. Завжди була така думка про те, що Портнов має вплив на суди. І це рішення, мені здається, є свідченням того, що цей вплив усе-таки залишається, – зазначила Людмила Панкратова, яка здійснює правовий захист програми “Схеми”. – Попри те що судове рішення ще не набрало чинності, воно також має вплив, надаючи можливість Портнову продовжувати таку негідну поведінку – насміхатися, погрожувати. Мовляв, дивіться, як швидко я виграв суд, каже Портнов. Дивіться, зараз я буду всіх “виховувати”. Єдиний спосіб, як з цим боротися, – оскаржувати рішення”.

Як нагадує Радіо Свобода, суддя Печерського суду Києва Світлана Волкова, яка ухвалила рішення в справі оприлюднення персональної інформації, раніше двічі була відсторонена Верховною Радою від правосуддя за порушення присяги та перебувала під слідством за підозрою в ухваленні неправосудного рішення через те, що випустила з-під варти екскомандувача “Беркуту” Дмитра Садовника, унаслідок чого той утік. Пізніше Шевченківський районний суд Києва виправдав Світлану Волкову. Ця суддя також ухвалила рішення про “безперервне проживання Портнова” в Україні протягом останніх п'яти років, хоча після втечі експрезидента Януковича він мешкав в Австрії. Тоді суд прийняв аргумент, що Портнов перебував у відрядженні за кордоном.

Як повідомляв ІМІ, 13 та 14 квітня 2020 року двоє працівників Радіо Свобода Сергій Іщенко та Борис Мазур подали до Печерського районного суду Києва проти ексзаступника глави Адміністрації Президента Андрія Портнова позови про захист права на приватність, зобов'язання вилучити персональні дані особи та відшкодування морального збитку.

31 жовтня 2019 року ексзаступник очільника Адміністрації Президента часів Віктора Януковича Андрій Портнов оприлюднив персональні дані водія знімальної групи програми "Схеми", яка готувала розслідування щодо впливу та зв’язків колишнього посадовця з новою українською владою. Редакція розцінила це як прямий тиск на команду "Схем".

2 листопада 2019 року Андрій Портнов пригрозив всій редакції програми журналістських розслідувань "Схеми" публікацією "їхньої детальної особистої та персональної інформації", а також "аналізом приватного життя і ненав'язливим супроводом в темний час доби" та оприлюднив три номери автівок, які, за його словами, пов'язані з журналістами.

4 листопада 2019 року Рух "Медіа за усвідомлений вибір" та інші представники медіа закликали владу й правоохоронні органи притягнути до відповідальності Андрія Портнова та попросили гарантувати безпеку журналістам.

7 листопада поліція розпочала кримінальне провадження за фактом звернень про погрози журналістам Радіо Свобода – за ч. 2 ст. 171 ("Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів") та за ч. 1 ст. 345-1 ("Погроза або насильство щодо журналіста") Кримінального кодексу України.

Андрій Портнов вважає, що журналісти Радіо Свобода ведуть протиправну діяльність. Через це він оприлюднив три номери автівок, які, за його словами, пов'язані з журналістами.

7 листопада 2019 року Портнов подав зворотну заяву до поліції з проханням порушити кримінальне провадження за статтями 182 (порушення недоторканності приватного життя) і 171 (перешкоджання професійній діяльності), називаючи це “симетричними діями”.

18 листопада Андрій Портнов звернувся до Офісу Президента та поскаржитися на журналістів програми "Схеми", які, на його думку, незаконно за ним стежать.

Liked the article?
Help us be even more cool!