ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суддя заблокував рахунки журналістів Bihus.info, не чекаючи оскарження рішення в справі Семочка

13.11.2020, 10:23
Фото – Бігус.інфо
Фото – Бігус.інфо

Суддя Голосіївського райсуду Києва Юрій Мазур після задоволення позову колишнього першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка, не чекаючи оскарження рішення, видав виконавчий лист на примусове виконання рішення суду. Унаслідок чого приватний виконавець арештував рахунки 24 каналу та журналістів Дениса Бігуса і Лесі Іванової.

Про це повідомляє Bihus.info.

Як пише видання, суддя Мазур проголосив рішення 10 вересня, однак повний текст рішення тривалий час не надавав і не публікував. Авторка сюжету Леся Іванова отримала повний текст від суду лише 16 жовтня, після чого у відведені законом строки (30 днів) було подано апеляцію. 

"Однак виявилося, що на той момент суддя Мазур уже видав виконавчий лист на примусове виконання рішення суду – спростувати й виплатити Семочку судові витрати. Тобто суддя вирішив не чекати не те що апеляції, а навіть ознайомлення відповідача з рішенням суду, чим грубо порушив права відповідачів. На основі листа суду приватний виконавець, також не чекаючи апеляції, арештував рахунки – каналу, ведучому програми Денису Бігусу та журналістці Лесі Івановій", – повідомляє Bihus.info.

Окрім того, суддя зобов’язав журналістів спростувати:

  1. Фрази, що не належать авторам сюжету, а є свідченнями сторонніх осіб (у сюжеті є коментарі представника діалізної фірми, який розповідає про тиск СБУ на фармбізнес: "Им очень важно было показать дистрибьюторам, что не платить нельзя" , "Вместо того чтобы пресекать эти схемы, они их курируют").
  2. Фрази, в яких не йдеться про Семочка і він узагалі не згадується (наприклад, "Ні для кого не секрет, що роками фармбізнес доїв бюджет і косив від податків…").
  3. Художні прийоми, метафори, алегорії (наприклад, "Він у нас демон у двох іпостасях" або "Паспортів з куркою більше, ніж із тризубом").
  4. Оціночні судження, які ґрунтуються на офіційних документах, публікаціях інших ЗМІ, показах свідків (наприклад, про те, що СБУ, а саме економічна контррозвідка Семочка, втрутилась у закупівлі діалізних препаратів і це закінчилося смертями пацієнтів – це журналістська оцінка документів за підписом Семочка, численних публікацій, зокрема у виданні "Наші гроші", та слів представника фармбізнесу, який на суді навіть надав список померлих пацієнтів). Документи суддя проігнорував, а покази свідків у суді просто не прийняв узагалі.

Як повідомляє Bihus.info, справу розглядали близько року: допитували свідків, робили огляд державних реєстрів, зокрема прямо на суді журналісти продемонстрували, як перевірити наявність паспортів у родичів Семочка в офіційному реєстрі РФ.

Однак улітку 2020 суддя Микола Шкірай, який слухав справу, звільнився, і її передали іншому судді – Юрію Мазуру. Той замість слухати справу спочатку за одне засідання 10 вересня ухвалив рішення задовольнити вимоги Семочка: визнав недостовірною та зобов’язав спростувати низку цитат із сюжету та окремого ефіру після нього.

"Цікаво, що всі докази, які стосуються громадянства і майна пасинка, падчерки й зятя Семочка суд не спростував, а просто не прийняв як докази. Бо Семочко заявив, що класифікує людей як родичів тільки в юридичному значенні Сімейного кодексу, тому визнає родиною тільки дружину і сина, а решту – ні. Тобто інформація щодо їхнього громадянства і майна не була спростована, але суд спростував усі дані щодо них тільки тому, що Семочко не вважає їх родичами. При цьому суд заодно вирішив спростувати інформацію і про дружину – хоча її Семочко членом родини визнав, а дані щодо її майна та паспорта підтверджуються українськими та російськими реєстрами відповідно", – пише видання.

Як повідомляв ІМІ, 13 листопада стало відомо, що Голосіївський районний суд Києва зобов'язав низку українських видань спростувати поширену ними інформацію про колишнього першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка як таку, що не відповідає дійсності й заподіює моральну шкоду.

9 листопада 2018 року перший заступник голови Служби зовнішньої розвідки Сергій Семочко подав до суду про захист честі, гідності й ділової репутації та спростування недостовірної інформації на авторів розслідування про майно і російські паспорти його родини. 

Сергій Семочко подав позов проти автора розслідування "Розвідкою по нирках" (вийшло 2 жовтня 2018 року) Лесі Іванової, ведучого програми "Наші Гроші" Дениса Бігуса, а також ПрАТ "ТРК Люкс" – 24 каналу, який транслює програму.

У розслідуванні програми "Наші гроші з Денисом Бігусом" (Bihus.Info) йшлося про те, що Семочко на чолі економічної контррозвідки СБУ втручався в закупівлі ліків для діалізу, що спричинило зупинення закупівель і нестачу препаратів. Також журналісти вирахували родину посадовця і виявили, що за останні три роки її члени скупили три маєтки в Козині загальною вартістю близько 8 млн дол., що не корелює з офіційними доходами сім'ї. Окрім того, журналісти повідомили, що його родина має російські паспорти й часто буває на території окупованого Криму.

Liked the article?
Help us be even more cool!