ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

“Труха Николаев” поширив фейк про оленя, який нібито втік з місцевого зоопарку (оновлено)

Анонімний телеграм-канал “Труха Николаев” сьогодні, 24 листопада, опублікував неправдивий пост про те, що з миколаївського зоопарку нібито втік олень. Низка медіа передрукували цю інформацію.

Про це повідомляє представниця ІМІ в Миколаївській області.

“Олень втік з Миколаївського зоопарку. Зараз тварина бігає по Інгульському району”, - йдеться у публікації.

До посту додано фотографію, на якій зображено оленя. На фото видно дерева, які ще не скинули зелене листя, та зелену траву, що вказує на те, що фото не могло бути зроблене 24 листопада.

“Сама публікація містила посилання на інший анонімний канал. Фактично, це свідома дезінформація з метою вірусної реклами”, - зазначає представниця ІМІ.

Скриншот ІМІ з телеграм-каналу "Труха Николаев"

Цю публікацію вже прокоментував директор Миколаївського зоопарку Володимир Топчий. У своєму фейсбуці він зазначив, що зі звіринця ніхто не тікав. “Наші рогачі всі по місцях”, - написав він.

Кількі місцевих медіа підхопили цю новину телеграм-каналу. Зокрема, Преступности.НЕТ та Niklife (Інформаційне агентство Українська медіа група) зробили у своєму телеграмі кілька публікацій на цю тему. Спочатку медіа написало про те, що у місті нібито бігає олень, а потім спростували цю інформацію, посилаючись на коментар Володимира Топчого.

Видання “Новини-N” опублікувало на своєму сайті новину з заголовком “У Миколаєві на вулиці побачили оленя, - соцмережі”. Джерелом публікації вказуються соцмережі. Потім журналісти звернулися за коментарем до директора зоопарку, який сказав, що співробітники звіринця перерахують тварин, через деякий час видання написало, що з зоопарку ніхто не тікав.

Місцеве видання “0512” також написало новину про те, що по Миколаєву бігає олень, посилаючись на “один з ТГ каналів”. 

Жодних інших публікацій у соцмережах про те, що вулицями Миколаєва бігає дика тварина, не було.

ОновленняО 19:00 NikLife повідомило, що олень, якого помітили у середмісті Миколаєва, у важкому стані доставили до комунального підприємства “Центр захисту тварин”. Видання пише, що оленів в Інгульському районі начебто було два. Одну тварину посеред дороги знайшла місцева мешканка з дочкою у мікрорайоні “Водопій”. Вона і викликала на місце подій поліцію та спеціалістів комунального підприємства.

“Олень в тяжкому стані, дезорієнтований та контужений, можливо його збила машина. Наші дівчата йому вкололи необхідні препарати, антибіотики, щоб стабілізувати стан, але він важкий”, — розповіли виданню у КП “Центр захисту тварин” та зауважили, що поки питання його транспортування до зоопарку для подальшого лікування не вирішено.

Директор Миколаївського зоопарку Володимир Топчий у коментарі виданню зауважив, що безпосередньо до нього ніхто з приводу оленя не телефонував, але зоопарк готовий надати допомогу. Оскільки робочий день вже закінчився, директор запропонував працівникам КП привезти оленя до них зранку.

“Звичайно, заберемо, нехай би привезли. Зараз вже ні, вже 18:00, і всі пішли. Зараз там лише охорона, а охорона, звісно, йому не надасть допомогу. Завтра зранку нехай привозять”, — сказав Топчий.

Зважаючи на важкий стан тварини, на КП вирішили дивитись за станом оленя до ранку і якщо він виживе, то зранку транспортувати до зоопарку.

Тоді ж спеціалісти вирішать питання і з другою твариною, яка гуляє Інгульським районом. Для її відлову необхідні спеціальні дротики-шприці з ліками. Наявні на КП підходять лише для котів та собак, але не для оленів. Тож необхідна допомога спеціалістів зоопарку, написало видання.

Як повідомляв ІМІ, 17 листопада 2023 року “Бабель” написав, що анонімний Telegram-канал “Труха” та низка медіа поширили новину про корупцію в Україні зі створеного місяць тому сайту The American Insider, схожим на російський фейк.

Liked the article?
Help us be even more cool!