ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві журналістів не пустили на судове засідання

14.12.2020, 17:36
Фото – скриншот з відео Ігоря Рудича
Фото – скриншот з відео Ігоря Рудича

Журналіст інформаційного агентства Ukrpress.info Ігор Рудич повідомив про недопуск його та знімальної групи телеканалу ICTV 14 грудня на судове засідання Апеляційного господарського суду міста Києва.

Про це він повідомив на гарячу лінію ІМІ.

За його словами, у судову залу в справі спорткомплексу “Восход” їх не пускали судова охорона, а також суддя Віталій Пантелієнко.

Суддя, за словами Рудича, повідомив, що трансляція буде на YouTube, і  відмовив журналістам пройти в судову залу та знімати засідання.

Своєю чергою, як чути на відео, яке оприлюднив Рудич, журналістка ICTV повідомила судді, що вони заздалегідь подали клопотання про висвітлення цього судового засідання.

“Нам така картинка не підходить для якості, зрозумійте. Ми надсилали клопотання ще в п’ятницю. Ми отримали позитивну відповідь від пресслужби”, – пояснювала журналістка судді. 

Натомість суддя сказав, що в них немає технічної можливості, і порадив журналістам “брати картинку в YouTube”.

Журналісти змогли зайти до судової зали після завершення засідання.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначив, що тенденція щодо недопуску без належних правових підстав журналістів на судові засідання є дуже небезпечною і створює реальну загрозу для гласності, відкритості й прозорості судових процесів, а отже для забезпечення реальної демократії в Україні.

Він нагадав, що одним з принципів діяльності судової системи України є гласність і відкритість судового процесу, яка гарантується статтею 11 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” та відповідними процесуальними кодексами. 

За його словами, до законодавства були внесені зміни у зв’язку з коронавірусом та обмежувальними заходами, передбаченими карантином. Зокрема, частина четверта статті 8 Господарського процесуального кодексу України передбачає, що суд може ухвалити рішення про обмеження доступу осіб, які не є учасниками судового процесу, до судового засідання під час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України відповідно до Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб”, якщо участь у судовому засіданні становитиме загрозу життю чи здоров’ю особи.

“Однак таке обмеження може впроваджуватися виключно тоді, коли умови карантину, визначені у відповідній постанові Кабміну, передбачають обмеження доступу осіб до приміщень суду. Проте в чинній станом на грудень 2020 року редакції Постанови “Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2” цього немає. Окрім того, суд може обмежувати доступ виключно за наявності загрози життю або здоров’ю через участь цієї особи в засіданні, а не через статус журналіста”, – сказав Алі Сафаров. 

Також юрист нагадав, що, відповідно до частини четвертої статті 25 Закону України “Про інформацію”, журналіст після показування посвідчення має право перебувати, зокрема, на територіях, де запроваджено карантин. 

“Таким чином, можна дійти висновку, що недопуск журналістів на судове засідання не ґрунтувався на вимогах закону, а отже має ознаки перешкоджання законній професійній діяльності журналіста, що є кримінальним правопорушенням, передбаченим статтею 171 Кримінального кодексу України”, – зауважив юрист ІМІ Алі Сафаров.

Liked the article?
Help us be even more cool!