ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У ЄС з'явиться наглядовий орган, який стежитиме за Telegram

Бельгійський інститут поштових послуг і телекомунікацій стане наглядовим органом, який регулюватиме роботу Telegram у Євросоюзі. Про це повідомляє Суспільне з посиланням на De Standaard.

За даними видання, Бельгійський інститут поштових послуг і телекомунікацій стежитиме за тим, як Telegram реагує на поширення незаконного контенту в месенджері, наприклад на заклики до насильства або нелегальний продаж зброї. Якщо компанія не реагуватиме на скарги користувачів, регулятор зможе її оштрафувати.

Як відзначив Матіас Вермюлен, юрист з офісу з прав даних AWO (професійна асоціація Arbeiterwohlfahrt у Німеччині для гуманітарної діяльності та співпраці в галузі розвитку. – Ред.), такий нагляд буде непростим завданням.

“Telegram – це платформа, яка найменше співпрацює з урядами, і в порівнянні з іншими додатками тут можливо багато чого”, – пояснив Вермюлен.

Поки що в Бельгійському інституті поштових послуг і телекомунікацій очікують офіційного призначення як регулятора. 

“Це має відбутися протягом кількох днів з оголошенням у Staatsblad”, – сказав прессекретар інституту Джиммі Смедтс.

Як пише видання, Бельгія отримала нагляд за Telegram завдяки Європейському закону про цифрові послуги (DSA). Цей набір правил набув чинності в лютому і має на меті надати державам-членам ЄС більший контроль над соціальними мережами та іншими онлайн-сервісами, зокрема шляхом контролю за тим, як вони самі модерують контент. Згідно з цими правилами, соціальні медіа також повинні бути представлені в Європі. Telegram, що базується в Дубаї, призначив бельгійську компанію EDSR своїм європейським представником. Це дає юрисдикцію бельгійському телекомунікаційному регулятору BIPT.

Ризики Telegram для України

У лютому 2024 року в ГУР визнали, що Telegram становить низку загроз для безпеки України й потрібно шукати варіанти розв'язання цієї проблеми.

27 березня 2024 року керівник ГУР Кирило Буданов заявив, що Telegram є проблемою для національної безпеки України.

21 березня 2024 року народний депутат Микола Княжицький повідомив, що ініціюватиме законопроєкт про регулювання в Україні Telegram та подібних до нього платформ. І вже 25 березня до Верховної Ради надійшов законопроєкт “Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності платформ спільного доступу до інформації, через які поширюється масова інформація”.

Представник Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ Олександр Мельниченко повідомив, що сервери месенджера Telegram з високою ймовірністю розміщені в більшості на території Росії. 

Про те, як телеграм-канали, які входять до 100 найпопулярніших українського сегмента, поширюють фейки та маніпулюють на темі мобілізації, читайте в дослідженні ІМІ.

24 квітня 2024 року засновник Telegram Павло Дуров, повідомив, що отримав офіційні листи від компанії Apple з вимогою заблокувати новинні та пропагандистські канали для користувачів з українськими SIM-картками. 

Головне управління розвідки Міноборони України заявило, що керівництво платформи Telegram заблокувало 28 квітня низку українських офіційних ботів, які протидіяли військовій агресії Росії проти України, зокрема Головний бот розвідки. Згодом боти відновили роботу.

30 квітня 2024 року голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк заявила, що державі слід припинити офіційну комунікацію в Telegram.

Liked the article?
Help us be even more cool!