ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Одесі затримали юрисконсульта "Партії Шарія", який працював на російську воєнну розвідку

Фото – СБУ
Фото – СБУ

Служба безпеки України затримала в Одесі юрисконсульта “Партії Шарія”, який працював на російську воєнну розвідку. Про це повідомляється на сайті СБУ.

За даними слідства, він передавав агресору цілі для повітряних ударів по місту, відстежував місця дислокації та переміщення українських підрозділів ППО, звітував про наслідки влучань ракет і ударів дронами-камікадзе.

Фігурант є приватним юристом, який раніше був помічником-консультантом декількох депутатів із фракції “Партія Шарія” в одній з райрад Одеської області.

Після повномасштабного вторгнення РФ він разом із дружиною виїхав до тимчасово окупованого Сімферополя, де з власної ініціативи звернувся до “військового комісаріату Криму”.

Там його завербував кадровий співробітник 3 оперативного відділу 316 розвідувального центру російського Головного розвідувального управління Григорій Іванов. Він працював під прикриттям та назвався співробітником ФСБ, зазначає спецслужба.

“Він дав підписку про негласне співробітництво на користь РФ, після чого агенту було присвоєно оперативний псевдонім Diezel. Фігурант отримав 500 доларів США “авансу” за проведення розвідувально-підривної діяльності проти України. І після цього повернувся в Одесу для збору розвідданих. Тут він також намагався встановлювати контакти з місцевими правоохоронцями, вивчаючи їх кандидатури для поповнення агентурної мережі російських спецслужб”, – зазначає СБУ.

Комунікацію з воєнною розвідкою РФ фігурант підтримував через анонімний чат у популярному месенджері, звідки видаляв усю інформацію після кожного сеансу зв’язку. “Згодом для прикриття він влаштувався до однієї з місцевих громадських організацій, які залучаються до підтримання правопорядку в місті”, – йдеться в повідомленні.

Під час обшуків за місцем проживання фігуранта виявлено: мобільні телефони та “електронні носії інформації з доказами незаконної діяльності”; зброю та боєприпаси, які скеровано на експертизу.

Фігуранту повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Чоловік нині перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Також СБУ планує повідомити про підозру в шпигунстві його російському куратору. Контррозвідники спецслужби ідентифікували оперативні звʼязки російського розвідника – ще пʼятьох кадрових співробітників ГРУ РФ з-поміж його близького оточення.

Крім того, контррозвідка СБУ ідентифікувала дружину зрадника, яка зараз мешкає в Санкт-Петербурзі й також співпрацює з російським ГРУ, отримуючи щомісячну платню. Зокрема, жінка адмініструє телеграм-канал, який на замовлення ворожих спецслужб поширює фейки про ситуацію в Одесі. Їй також планується повідомити про підозру в державній зраді.

Як повідомляв ІМІ, 28 липня Вінницька обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо прокремлівського блогера Анатолія Шарія за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 КК України – державна зрада, вчинена за попередньою змовою групою осіб.

3 травня 2022 року Верховна Рада заборонила діяльність проросійських партій в Україні. Зокрема, 16 червня 2022 року Восьмий апеляційний адміністративний суд заборонив діяльність політичної партії “Партія Шарія”.

Liked the article?
Help us be even more cool!