ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Воєнкори заявили про існування списку журналістів, яких пускають у "червоні зони" (відео)

28.03.2023, 10:54
Фото – lookatmedia
Фото – lookatmedia

Українські воєнні кореспонденти заявили про цензуру та вибірковість у доступі журналістів до "червоних зон" на фронті. Вони вимагають від влади надати можливість їм надалі працювати. 

Про це йдеться у відеозверненні, яке опублікував журналіст Радіо Свобода Мар'ян Кушнір 27 березня на своїй фейсбук-сторінці.

Журналісти стверджують, що існує "список виняткових журналістів з переліку обраних медіа" і лише вони мають преференцію доступу до "червоних зон". 

“Ми – кореспонденти, які висвітлюють російсько-українську війну. Ми знімаємо. Фотографуємо. Ми пишемо тексти й записуємо аудіоісторії. Із 2014 року, а не з 24 лютого 22-го говоримо про військових на передовій та про цивільних у прифронтових містах та селах. І це для нас – більше, ніж просто робота. Це – наш внесок у майбутню перемогу України. І наша можливість помститися за тих, кого в нас назавжди забрали вороги", – йдеться у зверненні. 

Журналісти звертають увагу, що завжди наполягали на можливості виконувати свою місію.

"Понад дев’ять років російсько-української війни. Ми не просили в держави пільг, нагород чи страховок. Натомість завжди й усюди наполягали на можливості виконувати свою місію. Ми маємо акредитацію від Міністерства оборони, відповідні навички та досвід, засоби захисту, а також просто безцінну і фундаментальну, як для роботи журналістів на війні, довіру військових та добровольців, яку напрацювали роками.

Але замість того, щоб протистояти росіянам, ми також змушені протистояти системі української влади, яка вирішила цензурувати війну. Заборона працювати в "червоній зоні", де досі залишаються цивільні жителі. Додаткові дозволи для потрапляння в окремі місця. Створення списків виняткових журналістів з переліку обраних медіа: чомусь тільки вони мають преференцію доступу до "червоних зон". І найперше – відсутність діалогу, будь-яких пояснень і аргументацій. Основна проблема в тому, що більшість фронту закрита для всіх журналістів", – йдеться у зверненні воєнкорів.

Водночас журналісти зауважують, що розуміють військову необхідність окремих обмежень, але "наявні натепер забирають будь-яку можливість у нас працювати". "Наразі на фронті виникла суттєва проблема з нашою роботою, оскільки фактично в журналістів залишається лише знімання артилерії та тилу. Окремі ділянки фронту залишаються повністю закритими для преси. Свобода слова є цінністю, за яку ми боремось. Фото- та відеофіксація – важлива частина інформаційної війни, а також нашої майбутньої інформаційної спадщини, тому що фото- та відеохроніка для майбутніх поколінь формується саме зараз. Ми не хочемо до списку "своїх". Ми мріємо, щоб в Україні взагалі не було таких списків. Ми не вимагаємо преференцій. Але вимагаємо поваги до своєї роботи та можливості й надалі виконувати її", – зазначили воєнкори.

Відеозвернення записали: Анна Кудрявцева, 5 канал; Костянтин Мельников, "Факти", ICTV; Мар'ян Кушнір, Радіо Свобода; Анастасія Федченко, "Новинарня"; Стас Кухарчук, "Інтер"; Юлія Кирієнко, ТСН, 1+1; Тетяна Наконечна, "Факти", ICTV; Ігор Левенок, "Інтер"; Єгор Логінов, "Донбас. Реалії" (проєкт Радіо Свобода); Олена Максименко, журналістка-фрилансерка; Руслан Смещук, "Інтер"; Олег Корнієнко, "Факти", ICTV; Євгенія Китаїва, 5 канал; Ольга Омельянчук, Радіо Свобода, та Наталія Нагорна, ТСН, 1+1.

У коментарі ІМІ журналістка "Новинарні" Анастасія Федченко зазначила, що про списки дізналася від колег. 

"Вважаю, що саме існування списків – дичина і такого не має бути в демократичній країні навіть у стані бойових дій. Фронт має бути відкритий для журналістів", – розповіла журналістка.

Вона зазначила, що "світлофор", тобто запроваджене зонування, – нормальна світова практика і журналісти розуміють військових та доцільність чи недоцільність роботи медіа, де тривають бої.

"Але "світлофор" може дати простір для ручного управління: якщо якийсь командир просто не хоче співпрацювати з журналістами, зможе самостійно "змінити" зонування. Скаже: у нас не можна працювати, бо "червона зона", – підкреслила журналістка.

Журналіст телеканалу ICTV Костянтин Мельников у коментарі ІМІ повідомив, що вони отримали інформацію, що в заборонених зонах зможуть працювати переважно журналісти телеканалів з марафону "Єдині новини".

"Нам стало відомо, що військові отримали список "своїх", які зможуть працювати в заборонених зонах! Переважно це журналісти телеканалів з марафону "Єдині новини". Але й тут не всі. Мета нашого звернення – недопущення будь-яких списків. Ми розуміємо, наскільки важливою є робота військових. І інколи вона має супроводжуватися абсолютною тишою. Ми за те, щоб усі мали можливість працювати й були в рівних умовах. Щоб не було "рівніших". Ми за чіткі та зрозумілі умови роботи!" – наголосив журналіст.

Він додав, що з власних джерел дізнався, що його в списку немає. "З яких причин і чим це вмотивовано – невідомо. Про відмову зараз важко говорити, бо у відрядження їхатиму за тиждень. Раніше були проблеми з певними напрямками. Але не по всій лінії фронту", – розповів Костянтин Мельников.

ІМІ звернувся до Генерального штабу ЗСУ та до Офісу президента по коментар щодо обмежень у роботі медіа на фронті та щодо існування списку обраних журналістів.

Як повідомляв ІМІ, 27 лютого внесено зміни до наказу №73 Головнокомандувача Збройних сил України щодо взаємодії зі ЗМІ під час воєнного стану. Згідно зі змінами, акредитація журналістів здійснюватиметься тільки на строк до шести місяців, і для перебування медійників на фронті відтепер передбачено три зони: "зелену", "жовту" та "червону". 

Раніше представники медійної спільноти виступили з ініціативою створити робочу групу при Офісі президента для вдосконалення того, як регулюється їхня взаємодія з військовими, та надали свої пропозиції до Генштабу ЗСУ щодо покращення комунікації між журналістами й військовими.

20 березня Донецька обласна військова адміністрація визначила на території області три зони – "червону", "жовту" та "зелену" – для роботи журналістів акредитованих ЗМІ.

Також було визначено три зони в районах відповідальності оперативно-стратегічного угруповання військ "Одеса".

20 березня Медіарух, українські та іноземні журналісти заявили про неприпустимість нових надмірних обмежень роботи медіа під час дії воєнного стану і закликали негайно нормалізувати ситуацію з доступом до висвітлення бойових дій і їхніх наслідків.

Зняти обмеження для журналістів щодо доступу до висвітлення бойових дій закликала і міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів".

Згодом пресофіцери пояснили, що зонування прифронтових та прикордонних територій для роботи журналістів на "червону", "жовту" та "зелену" переглядатиметься щотижня. Також оперативно розглядатиметься питання щодо доступу ЗМІ до конкретної ділянки "червоної зони" для висвітлення ситуації, яка того потребує.

Liked the article?
Help us be even more cool!