ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

174 українські ресурси потрапили на Мапу рекомендованих медіа

17.04.2024, 11:00
Ілюстрація ІМІ
Ілюстрація ІМІ

174 медіаресурси з усіх регіонів України потрапили на інтерактивну Мапу рекомендованих медіа за результатами незалежного експертного оцінювання в першому півріччі 2024 року. 

Проєкт громадських організацій “Інститут масової інформації” (ІМІ) та “Детектор медіа” (ДМ) за підтримки міжнародної організації Internews створений для виявлення та підтримки медіа, які дотримуються високих стандартів журналістики.

Під час підготовки мапи оцінювання пройшли 267 медійних ресурсів, з них 171 онлайн-ресурс, 21 радіо і 75 телеканалів. Онлайн-медіа оцінювали експерти Інституту масової інформації, радіо та телеканали – експерти “Детектора медіа”.

Ці медіа оцінювалися за новою спільною матрицею, розробленою ІМІ та ДМ, яка містить критерії оцінювання незалежності та репутації видань. Основні блоки критеріїв охоплюють прозорість, дотримання професійних стандартів та журналістської етики. Подробиці оновленої методології оцінювання доступні за посиланням.

Система подання заявок дозволяє медіа самостійно реєструватися на участь у проєкті, що спрощує процес включення та демократизує відбір, відкриваючи двері для маленьких та нішевих ресурсів. Мапа оновлюватиметься й надалі – наступну хвилю моніторингу заплановано на осінь 2024 року.

“Проєкт зі створення Мапи рекомендованих медіа є дійсно значущим і своєчасним для України, особливо в умовах інформаційної війни та загальної потреби в достовірних новинах. Робота над мапою дозволила нам глибше зануритися в медійний ландшафт країни та виявити безліч якісних регіональних видань, які є прозорими, відповідальними й дотримуються високих стандартів журналістики. 

Класно бачити, як медіа з усіх куточків країни отримують можливість заявити про себе і стати більш видимими. Важливість цього проєкту полягає не тільки в доступі до перевіреної інформації, але й у підвищенні медіаграмотності населення. Наявність такої мапи дозволяє користувачам легко знаходити надійні джерела і, як результат, знижує ризик поширення дезінформації та маніпуляцій”, – розповіла директорка ІМІ Оксана Романюк. 

“Приємно, коли медіа враховують помилки та намагаються стати кращими. Ми бачимо це на регіональних телеканалах, які дослуховуються до рекомендацій і дійсно відповідають найвищим стандартам журналістики. А також намагаємося робити так самі, тому цього року зробили моніторинг значно якіснішим. Наші експерти тиждень дивилися телевізійні трансляції, а потім ділилися знахідками й радилися, щоб обрати найбільш гідні регіональні мовники. Вітаємо медіа, які потрапили на мапу. Та ще більше вітаємо жителів тих областей, де є такі журналісти”, – каже Наталія Лигачова, голова ГО “Детектор медіа”.

Наразі мапа охоплює 117 онлайн-медіа та п'ять центрів журналістських розслідувань, 21 радіо та 31 телеканал з усіх областей України:

  • найбільше рекомендованих медіа, розміщених на мапі, – у Київській області (15 медіа);
  • Харківська та Донецька області – по 13 медіа;
  • 11 рекомендованих медіа потрапили на мапу від Одеської області; 
  • 10 медіа – Полтавська область;
  • по 8 медіа має Запорізька, Івано-Франківська та Миколаївська області;
  • по 7 рекомендованих медіа – Львівська та Сумська області;
  • по 6 рекомендованих медіа – Волинська, Чернівецька, Хмельницька, Кіровоградська, Луганська області;
  • по 5 рекомендованих медіа – Житомирська, Закарпатська, Чернігівська, Херсонська, Дніпропетровська області;
  • по 4 рекомендованих медіа – Рівненська, Тернопільська, Вінницька, Черкаська;
  • 3 рекомендованих медіа мовлять на територію тимчасово окупованого Криму.

Проєкт стартував у вересні 2023 року, тоді, на першому етапі, до мапи ввійшли 142 українських медіа

Нагадаємо, Інститут масової інформації двічі на рік моніторить загальноукраїнські онлайн-медіа та складає Список прозорих і відповідальних медіа

“Детектор медіа” моніторить регіональні телеканали. 

Liked the article?
Help us be even more cool!