ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві затримали хакерів, які створювали фейкові акаунти керівників СБУ та ГУР

Один із затриманих хакерів. Фото – СБУ

Служба безпеки України затримала в Києві двох організаторів ботоферми, які проводили інформаційні диверсії російської розвідки – створювали фейкові акаунти в соцмережах та месенджерах керівників СБУ та Головного управління розвідки Міноборони.

Також затримані масово поширювали дезінформацію про війну в Україні та намагалися штучно дискредитувати Сили оборони, повідомила пресслужба СБУ.

На фейкових акаунтах керівників українських спецслужб затримані, “аби створити видимість “справжніх” сторінок”, перепощували офіційні дописи від СБУ та ГУР. Утім, зазначає спецслужба, в особистих повідомленнях хакери виманювали в людей гроші та пропонували свою “допомогу”.

Крім того, хакери реєстрували фейкові сторінки українців з різних регіонів як у фейсбуці, твіттері, інстаграмі й тіктоку, так і в російських однокласниках та вконтакті. Потужності ботоферми дозволяли її організаторам щодня генерувати понад тисячу фейкових акаунтів. Адміністрували її програмно-апаратними комплексами, які встановили в себе вдома.

Координували кіберзлочинців російські розвідники відповідно до “методичок” для підривної діяльності, зазначає СБУ.

“У такий спосіб ворог сподівався розхитати суспільно-політичну обстановку в Україні та зашкодити іміджу нашої держави на міжнародній арені”, – зазначила спецслужба.

Під час обшуків у помешканнях організаторів ботоферм, крім обладнання, правоохоронці знайшли незареєстровану вогнепальну зброю з боєприпасами до неї та бойові гранати.

Хакерське обладнання. Фото – СБУ
Зброя, вилучена в організаторів ботоферми. Фото – СБУ

Обом затриманим повідомили про підозру за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами). Вони під вартою.

Як повідомляв ІМІ, у квітні 2024 року хакерське угруповання UAC-0133 (Sandworm), яке пов’язують з головним розвідувальним управлінням генштабу збройних сил Росії, намагалось атакувати близько 20 підприємств галузей енергетики, водо- та теплопостачання (ОКІ) у десяти регіонах України.

Liked the article?
Help us be even more cool!