ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Грецькі журналісти оголосили цілодобовий страйк через низькі зарплати

16.04.2024, 16:11
Грецькі медіа оголосили 16 квітня страйк. Фото – Nilkolas Kokovlis / DW

Найбільша журналістська профспілка Греції – Афінська спілка журналістів щоденних видань (ESIEA) – оголосила 16 квітня цілодобовий страйк в усіх секторах медіа через низькі зарплати на тлі зростання вартості життя, повідомляє DW.

Страйк було оголошено від 5-ї ранку 16 квітня до 5-ї ранку 17 квітня. Протягом цього часу радіо- й телемовники не транслюватимуть новин, а онлайн-медіа не оновлюватимуть своїх сайтів.

В ESIEA заявили, що протестують проти “анархічних умов праці й дуже низької платні”.

Спілка зазначає, що відмова роботодавців із приватного сектору складати колективні трудові договори призвела до “мізерних зарплат працівників”.

Ці зарплати, зауважує спілка, “не покривають базових сімейних і особистих потреб журналістів… що знищує сімейні статки”.

Спілка стверджує, що низькі зарплати тиснуть на журналістику й журналістів, а отже і на достовірну й вільну інформацію, яка є “наріжним каменем функціонування демократії”.

Афінський тижневик To Vima підрахував, що протягом останніх двох років ціни зросли на 37%.

“Не лише медійники, а й усе грецьке суспільство відчуває на собі низку вибухових підскоків цін, що створює задушливі обставини для сімей, чиї прибутки й ресурси фактично знищуються”, – зазначає ESIEA.

Медіастрайк відбувається за день до добового протесту Загальної конфедерації робітників Греції (GSEE), члени якої вимагають підвищення зарплат, повернення до колективних договорів і вживання заходів для протидії зростанню вартості життя.

Акція GSEE здебільшого вплине на громадський транспорт, зокрема потяги й пороми, адже участь робітників цього сектору в страйках зазвичай “висока або тотальна”.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!