ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

КЖЕ: Сюжет каналу ТВ7+ про конфлікт із забудовником у Хмельницькому відповідає Кодексу етики

15.04.2024, 10:35
Альона Береза
Телеканал TV7+. Фото – фейсбук TV7+

Комісія з журналістської етики вважає, що сюжет телеканалу TV7+ про конфлікт із забудовником у Хмельницькому відповідає вимогам Кодексу етики українського журналіста. Про це повідомляється на сайті КЖЕ. 

В ефірі каналу 27 лютого 2024 року вийшов сюжет за авторством журналістки Тетяни Москальчук “Дозвіл є, мешканці не згідні – на Озерній люди протестують проти будівництва будинку поряд”. 

У сюжеті зображується конфлікт між забудовником ТОВ “Золота середина” та мешканцями одного з будинків у Хмельницькому, поруч з яким забудовник планує забудувати прибудинкову територію. 

Після сюжету до КЖЕ 4 березня надійшла скарга від Ігоря Трофімова. Чоловік є мешканцем будинку, жителі якого протестують проти забудови сусідньої земельної ділянки. Його коментар є також у сюжеті.

Чого стосувалася скарга

За інформацією комісії, заявник звернувся, оскільки вважав, що попри отримання журналісткою телеканалу документів від мешканців сусіднього до будівельного майданчика будинку вона цілеспрямовано висвітлила лише позицію забудовника, ТОВ “Золота середина”, а глядачам ефіру показали лише другорядні тези мешканців. 

На думку Ігоря Трофімова, порушенням стандартів журналістської етики є також висвітлення виключно дозвільних документів забудовника. Як наслідок, на думку заявника, у споживачів інформації могло скластися враження про те, що в ситуації, яка виникла, винні лише мешканці будинку, які заважають забудовникові правомірно вести підприємницьку діяльність.

КЖЕ 20 березня звернулася до телеканалу з проханням надати коментарі щодо наявності у вказаному матеріалі порушень вимог пунктів 6 та 10 Кодексу етики українського журналіста та зазначених у скарзі аргументів. Однак відповіді телеканал комісії не надав.

Водночас комісія перевірила дотримання вимог пунктів 6 та 10 Кодексу етики українського журналіста. 

Якого висновку дійшла КЖЕ

КЖЕ вважає, що в сюжеті Тетяни Москальчук подано позиції обох сторін конфлікту, адже вона рівномірно надає слово як представникам ОСББ “Форест” та мешканцям будинку, прибудинкову територію якого планує забудувати ТОВ “Золота середина”, так і забудовникові. Також КЖЕ зазначає в рішенні, що глядачі із сюжету можуть зрозуміти основні параметри конфлікту та позиції сторін.

“На думку Комісії, робота журналістки телеканалу не є однобічною і не висвітлює винятково позицію забудовника. Додання до сюжету копій інших документів, а також подання інформації про звернення з заявою про вчинення кримінального правопорушення забудовником не вплинули б суттєвим чином на сприйняття інформації про конфлікт аудиторією та на повноту подання інформації”, – йдеться в рішенні Комісії з журналістської етики.

Комісія також у висновку зазначила, що не вбачає в роботі Тетяни Москальчук та телеканалу TV7+ ознак порушень Кодексу етики українського журналіста, а саме пунктів 6 та 10 цього кодексу.

Liked the article?
Help us be even more cool!