ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ повідомила про підозру священнику УПЦ МП, який закликав молитися за окупантів

Підозрюваний священик. Фото – пресслужба СБУ
Підозрюваний священик. Фото – пресслужба СБУ

Служба безпеки повідомила про підозру заступнику голови синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП, який виправдовував російську війну проти України та розпалював релігійну ненависть.

Про це повідомив пресцентр Служби безпеки України.

За даними СБУ, після повномасштабного вторгнення РФ протоієрей у своєму телеграмі публічно закликав до співпраці з окупантами, щоб спільно “помолитися за їхнє здоров’я та благополуччя”. У своєму телеграмі, зазначає спецслужба, він неодноразово поширював проросійські наративи.

Спецслужба зазначає, що священник координував розгалужену мережу єпархій УПЦ МП за кордоном. 

“Ці установи під прикриттям нібито духовної опіки над українськими переселенцями поширюють пропагандистські наративи РФ. Таким чином фігурант намагався вплинути на свідомість українців за кордоном та дискредитувати нашу країну на міжнародній арені”, – зазначили в СБУ.

Під час обшуків у клірика правоохоронці знайшли страхове свідоцтво обов’язкового пенсійного страхування РФ.

“Що свідчить про можливу наявність у нього громадянства держави агресора”, – зауважили в СБУ.

Також у нього знайшли документи, які підтверджують його навчання в дипломатичній академії міністерства закордонних справ РФ.

Клірику повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань та за іншими ознаками);
  • ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Розв'язується питання щодо обрання йому запобіжного заходу. Фігуранту загрожує до п’яти років ув’язнення з конфіскацією майна.

Зранку 12 квітня hromadske з посиланням на джерело в правоохоронних органах повідомило, що співробітники СБУ прийшли з обшуком до заступника голови синодального відділу зовнішніх церковних зв'язків Української православної церкви московського патріархату, протоієрея Миколи Данилевича. 

Джерело повідомило hromadske, що Данилевич був у складі делегації, яка 2017 року разом із проросійським олігархом, екснардепом Вадимом Новинським вмовляла Вселенського Патріарха Варфоломія не давати томос Православній церкві України.

В УПЦ МП поки не коментували обшуки в Данилевича.

Liked the article?
Help us be even more cool!