ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Скандал під час тенісного матчу: з ефіру усунули російськомовного коментатора

Коментатор Юрій Сапронов, якого усунули від ефіру. Фото – Трибуна

Спортивна телевізійна компанія Setanta Sports усунула з ефіру харківського волонтера, тенісного мецената Юрія Сапронова, якого запросила коментувати тенісний матч між збірними України та Румунії на Кубку Біллі Джин Кінг. Причиною стало те, що він говорив російською мовою, повідомляє "Трибуна".

Інцидент стався 12 квітня. Ведучим ефіру був Віталій Волочай, а гостями – Гарік Корогодський та Сапронов. Останній під час студії та матчу говорив російською, за що отримав негативні коментарі в чаті трансляції на ютубі. Потім Юрій посеред матчу загадково зник з ефіру, пише видання.

Наступного дня Сапронов заявив на своїй фейсбук-сторінці, що його вигнали зі студії через російську мову. Він також додав, що "попередив редакторів перед ефіром, вибачився за погане знання української".

"Я на початку трансляції і під час неї тричі пояснив своєю поки не дуже хорошою українською мовою, але розгорнуто, чому коментуватиму російською. Після першого сету надійшов дзвінок від власників Setanta редактору програми з вказівкою зняти мене з ефіру", – написав він.

"Тобто, патріот – це лише українець, який розмовляє українською мовою? Абсолютно неважливо, що він зробив і робить для України, Харкова і тенісу зокрема? Абсолютно неважливо, профі він у цьому чи лох, але говорить українською? Варіантів патріота два – україномовний та німий? Дякую, українська спільнота. Дякую, Setanta", – написав Сапронов.

Видання цитує вибачення, яке озвучив Сапронов у прямому ефірі трансляції українською: "Я сьогодні вже тричі вибачався, вибачаюсь ще раз. Я ніколи не вивчав українську мову, ні в школі, ні в університеті. Але мова – це зброя. Я буду розмовляти українською. Я вивчаю, я намагаюсь. У тенісі багато професійних термінів, я поки що не можу кваліфіковано коментувати. Давайте домовимося, якщо Україна пройде у фінал у листопаді, буду [коментувати] вже українською".

Після цього він додав ще російською: "А тим, хто критикує мене, вам шашечка чи їхати? Вам треба цікаві коментарі щодо тенісу від мене чи мовний срач?"

Тенісний коментатор телеканалу Setanta Sports Євген Смертенко висловив свою особисту думку щодо скандалу.

"З професійної, тенісної точки зору участь у студії та в трансляції Юрія Сапронова в якості гостя та експерта – це був безумовний плюс для ефіру. Адже він дійсно знається на тенісі, на всій кухні збірної команди, завдяки його багаторічній підтримці ми маємо найкращу тенісистку України всіх часів та лідерку збірної України Еліну Світоліну. […] Сподіваюсь, що в майбутньому ще буде нагода покоментувати теніс разом з обома. Усе інше – це питання комунікації, менеджменту, організації трансляції та інша лірика".

Сама Setanta Sports публічно на скандал поки ніяк не відреагувала.

Хто такий Юрій Сапронов 

За даними видання "Думка", Юрій Сапронов народився в Росії 1963 року, де і здобув середню освіту. Закінчив Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна. 

Засновник Харківського міського благодійного фонду Юрія Сапронова, віцепрезидент Всеукраїнської федерації гольфу, член Національного олімпійського комітету України, президент Харківського гольф-клубу "Superior Golf Club".

За даними системи Youcontrol, є бенефіціаром декількох ТОВ.

Харківський міський благодійний фонд Юрія Сапронова є серед засновників благодійного фонду "Допоможи ближньому!".

В інтерв’ю "Думці" в лютому 2023 року Сапронов висловив наміри продати бізнес.

Бізнесмен був спонсором першої ракетки України Еліни Світоліної. 

У 2010 році був призначений заступником голови Харківської обласної державної адміністрації Михайла Добкіна. Був обраний депутатом Харківської обласної ради від Партії регіонів. 

У січні 2014 року Добкін, тодішній голова обласної ради Сергій Чернов та депутати фракції Партії регіонів з’явилися на сесії облради у футболках з написом "Беркут". Серед них був і Сапронов. Щодо цього факту він висловлював публічне каяття.

21 лютого 2014 року, під час розпалу Революції гідності, він написав заяву про звільнення з посади заступника голови ОДА за власним бажанням.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Сапронов залишився в Харкові та з перших днів підтримує військових і цивільних.

Президент Володимир Зеленський 23 серпня 2022 року нагородив Сапронова орденом “За заслуги” ІІ ступеня.

Liked the article?
Help us be even more cool!