ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суспільне просить комітети Ради оцінити висловлювання Безуглої та розглянути спроби тиску на мовника

Фото – Суспільне
Фото – Суспільне

Суспільне Мовлення звертається до голів чотирьох комітетів Верховної Ради з проханням дати оцінку висловлюванням народної депутатки Мар'яни Безуглої, розглянути спроби тиску на медіакомпанію та підривання реформи існування незалежного мовника, яка була однією з передумов вступу України до Європейського Союзу.

Про це йдеться в заяві мовника, оприлюдненій на його сайті 29 квітня.

“Нам дуже прикро, що ми змушені реагувати на систематичні закиди, що з’являються протягом останніх кількох днів у соціальній мережі “Фейсбук” щодо діяльності медіакомпанії”, – заявив мовник.

Зокрема, Суспільне просить від цих комітетів таке:

  • від Комітету з питань Регламенту, депутатської етики і організації роботи Верховної Ради України – дати оцінку висловлюванням Безуглої;
  • від Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики та Комітету з питань свободи слова – розглянути спроби тиску й поширення токсичних наративів щодо медіакомпанії;
  • від Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу – дати оцінку спробам підірвати реформу, яка була зобовʼязанням України згідно з угодою про Асоціацію України з ЄС, Угодою між Україною та Європейським Співтовариством про спрощення оформлення віз, а також зобов’язанням України перед Радою Європи з 2005 року (Резолюція 1466 (2005).

Мовник наголосив на тому, що:

  • Існування незалежного Суспільного Мовлення – одна з передумов вступу України до ЄС. “Реформа Суспільного Мовлення почалась одразу після Революції Гідності. Успіх трансформації державного медіа в Суспільне неодноразово відзначали у Раді Європи, Європейській комісії, USAID та інших міжнародних організаціях”, – йдеться в заяві.
  • Суспільне має незалежну редакційну політику й незалежні від влади керівні органи – правління та наглядову раду – і продовжує розвиватися та вдосконалюватися.
  • В ефірі Суспільного немає замовних матеріалів, джинси та маніпуляцій. “Новини Суспільного працюють за найвищими журналістськими стандартами. Це неодноразово підтверджено місцем Суспільного в “білому списку” медіа, який є знаком якості. Наш слот у марафоні “Єдині новини” є найбільш збалансованим за даними моніторингу незалежних експертів”, – зазначили в компанії.
  • Суспільне – єдине медіа, яке визначене урядом об’єктом стратегічного значення для економіки та безпеки держави. Там нагадали, що з початку повномасштабної війни не припиняли мовлення і 24/7 об’єктивно подають інформацію на телебаченні, радіо, сайтах, у соцмережах та мобільних застосунках. 

Крім того, мовник додав, що виконує всі норми Закону України “Про  мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. 

“Якщо у когось є обґрунтовані сумніви щодо нашої доброчесності в цьому питанні, будь-яка фізична чи юридична особа може звернутися безпосередньо до Суспільного Мовлення із запитом до відповідних державних, правоохоронних органів чи суду, і Суспільне готове надати вичерпну інформацію та відстоювати свою репутацію й доброчесність”, – йдеться в заяві. 

Також Суспільне навело дані галузевого дослідження Ernst & Young, згідно з яким рівень відставання зарплат на мовнику від аналогічних фахівців на ринку (станом на 1 січня 2024 року в порівнянні з трьома найбільшими приватними медіагрупами країни, які разом із Суспільним брали участь у дослідженні) становить загалом по компанії 48%. 

“Кожен інформаційний вкид на цю тему ми вважаємо спробою позбавити Суспільне законного фінансування, що може призводити, відповідно, до знищення незалежності. Політика Суспільного – прозора, і ми відкриті до будь-яких звернень та запитів не лише народних депутатів”, – йдеться в заяві. 

Що передувало

24 квітня стало відомо, що Державний департамент США вніс національний телемарафон “Єдині новини” до свого звіту щодо порушень прав людини в Україні за 2023 рік. У звіті зазначили, що телемарафон забезпечує “безпрецедентний рівень контролю влади над теленовинами”.

24 квітня народна депутатка Мар’яна Безугла опублікувала на своїй фейсбук-сторінці кілька постів, які присвятила темі доцільності фінансування шести державних каналів, зарахувавши до “державних” і Суспільне Мовлення.

Зокрема, вона зазначила, що “Суспільне, “Дом” і FreeДом мають мізерні охоплення і диверсифікують кошти”, і запропонувала залишити фінансування лише одного каналу, зокрема “Ради” або Суспільного.

25 квітня голова Наглядової ради Суспільного Світлана Остапа заявила, що Суспільне хочуть викинути з вечірніх слотів телемарафону. Натомість наглядова рада сформувала зустрічну пропозицію щодо перерозподілів слотів у марафоні – передати всі прайми Суспільному.

Liked the article?
Help us be even more cool!