ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Єдиному телемарафону не довіряють більше, ніж довіряють – опитування КМІС

Фото – liveam.tv
Фото – liveam.tv

Довіра українців до телемарафону “Єдині новини” продовжує падати: станом на початок лютого 2024 року частка тих, хто довіряє марафону, знизилася до 36% опитаних.  

Такими є результати всеукраїнського опитування громадської думки, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) упродовж 5–10 лютого 2024 року.

КМІС зазначає, що вперше фіксує негативний баланс довіри-недовіри (тобто кількість тих, хто довіряє, зараз менше за кількість тих, хто не довіряє). 

Так, у грудні 2023 року телемарафону довіряли 43%, не довіряли – 38%. Станом на початок лютого 2024 року частка тих, хто довіряє, знизилася до 36%. Натомість до 47% зросла частка тих, хто не довіряє.

Дослідники нагадали, що стабільне зниження довіри до телемарафону простежується з 2023 року, натомість у 2022 році ідея телемарафону мала широку підтримку.

Наскільки Ви довіряєте чи не довіряєте таким інституціям та організаціям? Телемарафон "Єдині новини". Фото – kiis.com.ua

Соціологи зазначають, що, хоча ті, хто не довіряє Володимиру Зеленському, значно критичніші до телемарафону, але й серед тих, хто довіряє Зеленському, телемарафону довіряють 48%, не довіряють – 33%.

Довіра телемарафону "Єдині новини" залежно від довіри / недовіри В. Зеленському. Фото – kiis.com.ua

Дещо критичніші до телемарафону “Єдині новини” мешканці заходу і центру. Водночас фактично у всіх регіонах не більш ніж 40% довіряють йому.

Довіра телемарафону "Єдині новини" в регіональному вимірі. Фото – kiis.com.ua

“Результати опитування засвідчують, що у все більшої кількості українців телемарафон “Єдині новини” викликає критичні зауваження. […] Посилення громадського запиту на переформатування телемарафону не варто лишати осторонь і тим більше ігнорувати. Ще два місяці тому баланс довіри-недовіри “Єдиним новинам” був позитивний, зараз – уже негативний. Утім, і зараз ще є простір для рішень, які б задовольнили громадськість і дозволити трансформувати діяльність телемарафону у формат, який буде більш релевантним поточній внутрішній та зовнішній ситуації”, – зазначають соціологи.

Опитано 1202 респонденти (віком 18 років і старше), що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). До вибірки не вносилися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України, а також опитування не проводилося з громадянами за кордоном.

Опитування проводилося з громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). 

Всеукраїнське опитування проведено методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням).

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,2% для показників, близьких до 50%; 2,7% для показників, близьких до 25%; 2,1% для показників, близьких до 10%; 1,4% для показників, близьких до 5%.

Що казала про телемарафон влада та яка тенденція до довіри до “Єдиних новин”

Як повідомляв ІМІ, 16 листопада 2023 року Президент України Володимир Зеленський заявив, що телемарафон “Єдині новини” є одним із ключових етапів в історії незламності України. 

У грудні 2023 року голова Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин заявив, що якість телемарафону слід підвищувати. Водночас, вважає він, телемарафон “вирішив питання щодо викривленої подачі інформації про війну та бойові дії”. Також він вважає, що через невисоку якість телемарафону “Єдині новини” люди шукають альтернативні джерела інформації, тому часто потрапляють на анонімні телеграм-канали, які легко маніпулюють даними.

За даними опитування КМІС, за період із травня 2022 до жовтня 2023 року простежується зниження довіри до телемарафону “Єдині новини”. У грудні 2023 року теж КМІС зафіксував падіння довіри до марафону. Якщо в травні 2022 року частка тих учасників соцопитування, які висловили довіру до телемарафону, становила 69%, то в жовтні 2023-го вона скоротилася до 48%. А в грудні 2023 року цей показник знизився до 43%.

У вересні 2023 року радник голови Офісу Президента України Михайло Подоляк на медійному форумі “Редколегія. Саміт” заявив, що телемарафон “Єдині новини” переформатують.

Liked the article?
Help us be even more cool!