ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ЄСПЛ визнав, що Центральна виборча комісія порушила права журналістів "Четвертої влади"

15.04.2024, 11:14
Ганна Калаур
Європейський суд з прав людини. Фото – Укрінформ

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) підтримав аргументи журналістів рівненського видання “Четверта влада” і визнав, що Центральна виборча комісія України неправомірно відмовила в наданні інформації 12 років тому. 

Рішення довелося чекати близько 10 років, повідомляє “Четверта влада”. 

У 2012 році редактори “Четвертої влади” Антоніна та Володимир Торбічі звернулися до Центральної виборчої комісії (ЦВК) із запитами про доступ до публічної інформації. Вони просили комісію надати фотографії та автобіографії кандидатів у депутати, які балотувалися в мажоритарних округах Рівненської області. У такий спосіб видання хотіло максимально інформувати виборців про кандидатів у депутати.

ЦВК відмовилася надавати інформацію, пояснивши це, зокрема, тим, що в автобіографіях є не лише відкрита інформація, а й конфіденційна. А фотографії, на думку комісії, не можуть бути поширені без згоди кандидатів.

Національні суди, куди журналісти звернулися з позовами, підтримували ЦВК. Видання зазначає, що загалом 13 суддів ухвалювали рішення на користь Центрвиборчкому. Тому “Четверта влада” за юридичної підтримки медіаюристки Людмили Опришко звернулася до ЄСПЛ.

Про що йдеться в рішенні ЄСПЛ

28 березня 2024 року ЄСПЛ визнав, що приховування від громадян України інформації про осіб, зареєстрованих для участі в парламентських виборах, є порушенням їхнього права одержувати та передавати інформацію.

Це право гарантованого статтею 10-ю Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Медіаюристка ГО “Платформа прав людини” Людмила Опришко, яка представляла інтереси видання, розповіла, що ця справа має певну унікальність, адже журналісти у своєму запиті на інформацію просили ЦВК надати їм не лише копії автобіографій кандидатів у народні депутати (а не просто інформацію з них), але й їхні фотографії. 

“Це був доволі неординарний запит! Думаю, що на той час такого ще ніхто не робив. Та й після я не чула про щось подібне. Зрештою, ні ЦВК, ні українські суди не стали задовольняти вимоги журналістів з міркувань конфіденційності запитаних відомостей. Тому перемога в Європейському суді є надзвичайно важливою! Адже ЄСПЛ підтримав журналістів у тому, що під час виборів вони повинні отримувати доступ до надійної інформації – до першоджерел відомостей про кандидатів на виборні посади (копій автобіографій), а не лише до так званих біографічних відомостей про них, які оприлюднює чи надає на запит виборча комісія”, – зазначила Людмила Опришко.

Нагадаємо, 2023 року Європейський суд з прав людини визнав протиправними рішення українських судів, які вирішили, що посадовці Рівненської ОДА і Верховної Ради правомірно не надали публічної інформації головному редактору “Четвертої влади” Володимиру Торбічу.

Liked the article?
Help us be even more cool!