ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіарух вимагає відкрити кримінальне провадження щодо співробітників СБУ та ТЦК через інцидент із журналістом Слідства.Інфо

06.04.2024, 22:00

Президенту України Володимирові Зеленському
Голові Служби безпеки України Василеві Малюку
Генеральному прокуророві України Андрію Костіну
Міністру оборони України Рустему Умерову

Головнокомандувачу ЗСУ Олександрові Сирському

ЗАЯВА 

Ми, українські журналісти та медійні організації, учасники Медіаруху, звертаємося до вас із вимогою встановити справедливість і захистити права журналістів в Україні. Ситуація, що склалася з переслідуванням журналіста-розслідувача Слідства.інфо Євгенія Шульгата, викликає серйозне занепокоєння щодо можливого зловживання службовим становищем та перешкоджання журналістській діяльності з боку СБУ, а також щодо використання військових як інструменту для припинення журналістських розслідувань. 

За повідомленням агенції журналістських розслідувань "Слідство.Інфо", журналіст Євгеній Шульгат зіткнувся з неправомірним тиском. Увечері 1 квітня в супермаркеті Оболонського району Києва до Шульгата підійшли співробітники Солом'янського ТЦК з метою вручення йому повістки. Завдяки відео з камер спостереження журналісти встановили, що вказівки працівникам військкомату давав співробітник СБУ, а саме Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки. Це саме той департамент СБУ, про голову якого, генерала Іллю Вітюка, кількома днями раніше Слідство.інфо опублікувало розслідування. Елітну нерухомість і походження статків родини Вітюка досліджував саме журналіст агенції Євгеній Шульгат. 

Напередодні публікації журналістського розслідування команда Слідства.Інфо зіткнулася з неодноразовими натяками про недоцільність оприлюднення матеріалу. Ця обставина на тлі подальших подій з наміром вручити персональну повістку журналісту-розслідувачу представниками ТЦК сприймається нами як цілеспрямоване залякування за відмову підкорятися цим попередженням, а також як можливе замовлення, що виконується руками військових структур. Окрім того, оприлюднене Слідством.інфо відео з камер спостереження явно вказує на незаконне стеження СБУ за журналістом.

Подібні дії вказують на намагання СБУ використати службове становище з метою перешкоджання діяльності журналіста, який висвітлював факти, потенційно незручні для керівництва СБУ.

Ми, українські журналісти та журналістки, високо цінуємо наші зобов'язання перед країною, особливо в складний час воєнного стану, та усвідомлюємо необхідність кожного громадянина робити внесок у захист України. Тисячі наших колег служать, десятки журналістів уже загинули, захищаючи нашу країну. Підкреслюємо, що четверо із шістнадцяти співробітників Слідства.інфо отримали повістки й доєдналися до лав Збройних Сил України. Однак зафіксований нами випадок викликає серйозне занепокоєння щодо використання військової служби як інструменту для переслідування журналістів за їхню професійну діяльність.

Незаконне стеження за журналістом представниками спецслужб та використання військових як інструменту припинення журналістських розслідувань є неприпустимим та загрозливим прецедентом. Ми сподіваємося на розуміння та адекватну реакцію правоохоронних органів на наші звернення та очікуємо від них відповіді на питання про джерела вказівок, які так беззаперечно виконували особи у військовій формі, кидаючи тінь на репутацію ТЦК. 

Днями невідомі звернулися до Державного бюро розслідувань, щоб те перевірило роботу одного з вінницьких ТЦК. Буцімто військкомат погано працює та не мобілізує головного редактора руху "Чесно" Олександра Саліженка. Нагадаємо також, що наприкінці грудня 2023 року працівники Департаменту СБУ із захисту Національної державності вели відеостеження за журналістами видання Bihus.info, коли ті святкували новорічний корпоратив. 

У зв'язку з вищевикладеним вимагаємо:

  • Негайно відкрити кримінальне провадження за фактами можливого зловживання службовим становищем, незаконного стеження та перешкоджання журналістській діяльності з боку співробітників СБУ та ТЦК.
  • Здійснити ретельне та оперативне розслідування обставин справи, зокрема ролі співробітників СБУ та ТЦК у цьому інциденті.
  • Забезпечити надійний захист прав журналістів і їхню безпеку в процесі виконання професійних обов'язків.

Відсутність належної реакції на такі інциденти підриває довіру до державних інституцій і ставить під загрозу принципи демократії та права на свободу слова в Україні.

Довідково. Медіарух – спільнота, що об’єднала журналістів провідних українських медіа, журналістів-розслідувачів та експертів медійних громадських організацій. Медіарух започатковано 5 лютого 2019 року. Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали Перший канал Суспільного, Українське радіо, Громадське радіо, ІА Укрінформ, ІА Інтерфакс-Україна, "Ліга.net", "Дзеркало тижня. Україна", НВ, Цензор.Нет, 5 канал, "Український тиждень", Opinion, низка регіональних медіа, Незалежна медійна рада, громадські організації "Детектор медіа", "Інститут масової інформації", "Інтерньюз Україна", "Центр демократії та верховенства права", "Фундація "Суспільність", "Національна асоціація медіа", "Донецький інститут інформації", "Інститут демократії імені Пилипа Орлика", "Центр прав людини Zmina". Згодом приєднались інші організації та окремі журналісти – загалом понад 70 учасників. 16 листопада 2021 року представники провідних медіа закликали журналістів об'єднуватись у професійну спільноту "Медіарух" для протистояння політичному та комерційному тиску на свободу слова. Ініціаторами заяви виступили 29 журналістів та експертів, їхні імена доступні за посиланням.

Liked the article?
Help us be even more cool!