ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Розслідування, подкаст про секс, форум про Луганщину: як релоковані медіа шукають нові форми комунікації з аудиторією

Наприкінці грудня 2023-го та на початку січня 2024-го кілька релокованих з Луганщини онлайн-видань розпочали нові проєкти. Їхні керівники розповіли регіональній представниці Інституту масової інформації, чому обрали саме ці форми й теми.

"Як ти хочеш?"

Онлайн-журнал "Свої" запустив новий подкаст "Як ти хочеш?". Він про секс на війні, під час війни та після війни. Про це редакція повідомила на Facebook-сторінці.

"Про травматичний досвід, стосунки, розлучення та одруження, коментарі психологів, чому і як змінилась наша сексуальна поведінка? Як ми живемо сексуальним життям після поранень?" – йшлося в описі редакції. Ведучими подкасту стали Юлія Забєліна, журналістка, яка цікавиться психологією, та журналіст Євген Спірін. Вони просять гостей давати й практичні поради. Редакція вже створила чотири випуски.

Першим співрозмовником став ветеран російсько-української війни, юрист Масі Найєм. У суді він захищав Катерину Гандзюк, Сергія Стерненка та багатьох інших. Після повномасштабного вторгнення Масі знову пішов воювати й дістав поранення ока. Йому зробили кілька операцій, але він залишився людиною з інвалідністю. "Зараз усе одно служить, переживає своє "нове" тіло. Намагається його відчувати й при цьому багато займається сексом. Ми говорили про мастурбацію в армії, про бажання бути одному, про дітей і коханих жінок", – зазначають "Свої".

Другий випуск був присвячений жіночій гігієні та сексизму в армії. Співрозмовницею ведучих стала Шура Рязанцева. У минулому вона була стилісткою, яка, зокрема, одягала "95 квартал", Володимира Зеленського і низку представників українського шоу-бізнесу. У 2014 році Шура пішла на Майдан, а в перший день повномасштабного вторгнення – у військкомат і поїхала до Гостомеля. У подкасті вона розповідає про сексизм в армії, полон і сексуальне насильство в Криму, про чоловіків і секс у своєму житті, про те, як перестала боятися смерті й що робити із самотністю.

Гостем третього випуску став журналіст та письменник Павло Казарін. На війну Павло пішов на другий день після повномасштабного вторгнення. Брав участь у київській операції, був під Бахмутом та об'їздив багато підрозділів. У подкасті він розмірковує  про те, чи безвідповідально мати постійні стосунки, якщо ти на війні; про чужі Instagram та Tinder з "курортними романами"; про те, чому на війні є попит на токсичну маскулінність, а норми мирного, толерантного суспільства не працюють. Та, звісно, трохи про секс.

У четвертому випуску психологиня Олена Лисенко розповідає про сприйняття в армії мастурбації та ставлення до орального й анального сексу. А також про те, як працюють наші гормони й чому навіть з травмами статевих органів можна мати дітей і отримувати задоволення від сексу.

Олена Лисенко працює як з військовими, так і цивільними з різними запитами, організовує освітні програми та читає лекції і займається популяризацією секс-реабілітації. 

21 січня координатор онлайн-журналу "Свої" Євген Спірін повідомив про завершення першого сезону подкасту. "Попереду вас чекають цікаві гості й супербонус: випуск, у якому ми говоримо з Юлею. Про наших партнерів, стосунки, та, звісно, про наш секс", – написав Спірін.

"Сєвєродонецьк онлайн"

Зараз журналісти видання "Сєвєродонецьк онлайн" проходять курс із розслідувань, говорить головна редакторка Яна Чумаченко. За її словами, вже з кінця 2023 року колеги застосовують ці знання в роботі.

"Ми створили спеціальну рубрику для цього. Команда  звернула увагу на цей напрям, адже хоче глибше висвітлювати процеси в громадах. До того ж опитування наших читачів показало, що це одна з найцікавіших їм тем. Тому зараз використовуємо нові інструменти в роботі та приділяємо цьому більше уваги", – говорить головредка.

Зокрема, "Сєвєродонецьк онлайн" моніторить закупівлі. Журналісти аналізують порушення в них, аналізують декларації посадовців Луганщини й публікують такі матеріали: "Головний воєнком Луганщини задекларував 1 млн 579 тис. грн зарплати". А ще звертають увагу на судові процеси. 

Наразі "Сєвєродонецьк онлайн" продовжило співпрацю з істориками. Так, на YouTube-каналі виходить цикл відео з відомим сєвєродонецьким істориком Валерієм Негматовим.  "В опитуванні читачі видання вказали, що їм цікавий історичний контент. Розуміння витоків того, що відбувається. Та й статистика це підтверджує. Наприклад, у нас завжди значна увага приділялася матеріалам історика-краєзнавця Сергія Каленюка, який співпрацював з нами до своєї загибелі", – розповідає Яна Чумаченко. Також медіа співпрацює з доктором історичних наук, завкафедри історії України Луганського національного університету імені Тараса Шевченка Олександром Набокою і намагається адаптувати такий контент для соцмереж.

"Трибун"

Онлайн-видання "Трибун" втілює проєкт, у якому розповідає про видатні пам’ятки Луганської області.

"Багато людей не дуже добре знають історію власного краю. Ми робимо картки з фотографіями місцевих фотографів і розповідаємо про ці місця в наших соцмережах. Судячи зі зворотного зв'язку, людям це цікаво", – розповів представниці ІМІ головний редактор видання Олексій Артюх.

Він каже, що редакція сфокусувалася на історичних текстах, розповідаючи про історію Луганської області.

"Протестували відеоформат. Зняли інтерв’ю зі Східним (військовий Артем Карякін. – Ред.), про Кадіївку (до декомунізації Стаханов. – Ред.). Можливо, надалі продовжимо цей формат", – розповідає Олексій.

А ще видання "Трибун" 20 січня провело в Києві форум "Луганщина – це Україна". Окрім представників медіа серед запрошених були активісти, представники партизанського руху, військові родом з Луганської та Донецької областей. 

На форумі було чотири панелі – "Культура не на часі", "Партизанський рух Луганської області. Історія спротиву", "Назад у майбутнє" та "Коли зійде українське сонце". За словами Олексія Артюха, подібних заходів про Луганщину не проводилося давно.

"Ми хотіли це зробити, бо люди з Луганської області мало взаємодіють між собою, давно не бачилися, а живе спілкування наразі дуже цінне", – сказав головред.

На його думку, зустріч має результат, адже після заходу до нього підходили люди, дякували за форум і казали, що "вони себе відчули хоч на один день як удома серед земляків та однодумців, серед людей, у яких так само болить". Захід був експериментальним, а надалі медіа планує збирати земляків щороку.

Валентина Троян, регіональна представниця ІМІ в Луганській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!