ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

24 лютого 2022 року на Луганщині не вийшло 16 газет – журналістка

24 лютого 2022 року, з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну, на Луганщині не вийшли 16 газет.

Про це в інтерв'ю виданню “Трибун” розповіла колишня головна редакторка газети “Сільські новини” Марина Животкова.

“Ранок 24 лютого для мене почався з дзвінка з Харківської друкарні, де мав вийти у світ черговий номер нашої газети “Сільські новини”. Звідти повідомили, що місто вночі бомбили і що це, мабуть, війна. Тому наше замовлення на друк газети вони виконати не можуть. У цей день на Луганщині не вийшло 16 газет”, – продовжує журналістка. 

За її словами, тоді редакція вирішила продовжувати роботу, але в онлайн-режимі. 

“Тільки з 1 березня 2022 року робота редакції була призупинена з метою безпеки для співробітників. Евакуюватися або перевести редакцію на іншу територію можливості не було: потрапили в окупацію буквально з перших днів війни: попереду точаться тяжкі бої на Харківському і Донецько-Луганських напрямках, з іншого боку – російський кордон, в саме Троїцьке зайшли “еленерівці” та російські війська. Ми потрапили в капкан, з якого не було жодного виходу, окрім як чекати на деокупацію ЗСУ”, – зазначила журналістка.

Згадала вона і про інформаційний вакуум, у який вони потрапили з односельцями, коли в лютому 2022 року ЗСУ та прикордонники відступили від Троїцького, Білокуракиного, Сватового та Старобільська.

“Я не маю військової освіти, тому не можу сказати, наскільки то було правильне стратегічне рішення, але так було втрачено майже 90% усієї території Луганської області – без боїв, без організованої владою евакуації населення (навіть без попередження про швидку можливість потрапити в окупацію). “Зелених коридорів” у нас не було. Люди були покинуті на виживання. Потім я прочитала пояснення  цієї ситуації ексочільника ЛОВЦА Сергія Гайдая, що саме ця тактика дала можливість протриматися кілька місяців тимчасовому обласному центру (замість Луганська з 2014 року цю функцію виконував Сєвєродонецьк) і організувати евакуацію для тієї частини Луганської області”, – пригадала Марина Животкова.

Liked the article?
Help us be even more cool!