ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Адвокатка: РФ не називає Хилюка військовополоненим, але посилається на відповідну Женевську конвенцію

Фото – УНІАН
Фото – УНІАН

Міністерство РФ прямо не заявляє, що утримує журналістка агенції УНІАН Дмитра Хилюка як військовополоненого, але у відповіді на запит його батька посилається на Третю Женевську конвенцію, яка стосується саме поводження з військовополоненими.

Про це адвокатка Дмитра Хилюка Оксана Михалевич розповіла в ефірі Громадського радіо о 9:30, який прослухала представниця ІМІ.

“В листі сказано, що він перебуває на території Російської Федерації, відповідно до статей Третьої Женевської конвенції, передання звісток про нього має відбуватися через Комітет Червоного Хреста. Третя Женевська конвенція – це поводження з військовополоненими. Тобто в листі вони не кажуть, що він військовополонений, але посилаються на цю конвенцію, тому вони визнають його військовополоненим”, – сказала адвокатка.

Вона також уточнила, що батько отримав відповідь від міноборони Росії. 

Що відомо про затримання журналіста УНІАН Дмитра Хилюка?

Як повідомляв ІМІ, 13 липня "Репортери без кордонів" заявили, що викрадений російськими військовими в березні 2022 року, під час окупації Київщини, журналіст УНІАН Дмитро Хилюк перебуває, ймовірно, в одній з колоній Владимирської області Росії.

Журналіст УНІАН Дмитро Хилюк з березня 2022 року перебуває в російському полоні як цивільний заручник. Таких мають віддавати поза обмінами, але росіяни цього не роблять. 

У травні 2023 року уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що він особисто тримає на контролі питання щодо визволення з полону росіян Дмитра Хилюка.

Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження щодо викрадення цивільних на території Димерської ОТГ. У межах провадження журналіст Дмитро Хилюк та його батько проходять як потерпілі. Кримінальне провадження відкрито за частиною 1 ст. 438 Кримінального кодексу (порушення законів та звичаїв війни).

Російські військові викрали Дмитра 3 березня 2022 року в Козаровичах на подвір’ї власного будинку. Спочатку його утримували на території окупованого Димера, згодом вивезли до СІЗО в Росію.

У грудні 2023 року Дмитро Хилюк отримав відзнаку Платформи європейської пам'яті та сумління (Platform of European Memory and Conscience).

Liked the article?
Help us be even more cool!