ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Bihus.info заявляє, що поліція відкрила справу і допитує їхніх журналістів

20.02.2020, 16:37
Фото – фейсбук Bihus.Info
Фото – фейсбук Bihus.Info

Редакція Bihus.Info заявляє, що поліція порушила кримінальне провадження і допитує їхніх журналістів через розслідування статків керівництва Національної поліції. Про це повідомляється на сайті "Бігус.інфо"

Як зазначає редакція, приводом для провадження стало виконання редакційного завдання вранці 13 лютого. Кримінальне провадження порушено Головним слідчим управлінням Нацполіції за статтями “Втручання в діяльність працівника правоохоронного органу” та “Порушення недоторканності приватного життя”. 

Журналісти Bihus.Info помітили, як першого заступника голови Нацполіції Євгена Коваля вранці з-під будинку забирає водій на дорогому позашляховику. 

“Тоді журналісти Bihus.Info помітили, як на територію закритого житлового комплексу в Києві, приїхала Toyota Land Cruiser 200. Пізніше в це авто сів сам Євген Коваль, який вийшов з одного з будинків у цьому ЖК. Журналістка в цей час перебувала за територією житлового комплексу в публічному місці і виконувала свої професійні обов’язки”, – пише видання. 

Зазначається, що через декілька хвилин після від’їзду Коваля він під’їхав до журналіста. 

“Попри те що журналістка представилася, показала посвідчення і пояснила, що виконує редакційне завдання, поліцейський самочинно відкрив авто журналістів, узяв відеокамеру, що перебувала в машині, вимагав документи у водія. При цьому сам Коваль усупереч закону про поліцію навіть не представився, хоча пояснював свої самовільні дії тим, що є “працівником поліції” і переживає за своє життя”, – зазначає редакція.

Водночас редакція окремо наголошує, що в цей момент Коваль уже знав, що говорить із журналісткою програми “Наші гроші з Денисом Бігусом”.

Допит журналістки Марії Землянської відбувся вже на третій робочий день після події і тривав понад три години. 

Редакція зазначає, що, хоча Землянську допитували як свідка, частина запитань не стосувалася безпосередньо цього інциденту. Слідчі Нацполу цікавилися різними внутрішньоредакційними процесами, зокрема вибором теми, джерелами інформації, методами її оброблення та місцями зберігання відзнятого відео, відносинами всередині редакції.

Також викликали на допит адміністратора проєкту та головного редактора програми.

Bihus.info вважає порушення кримінального провадження втручанням у діяльність редакції та тиском на журналістку, яка провадить свою професійну діяльність. 

“Сам факт написання заяви, навіть у ситуації повністю законних дій журналістів, – це право пана Коваля. Однак порушення кримінального провадження щодо законної зйомки в публічному місці Головним слідчим управлінням, а особливо – характер і кількість питань на допитах, які не стосуються цієї зйомки, Bihus.info вважає втручанням у діяльність редакції та тиском на журналістку, яка проводить свою професійну діяльність”, – йдеться в повідомленні. 

Дії першого заступника голови Нацполіції Євгена Коваля після того, як журналістка назвалася, редакція вважає самоправством (проникнення в авто, вимагання документів у водія тощо).

У зв’язку з цим редакція звернулася з відповідною заявою до Державного бюро розслідувань.

Начальниця управління комунікації Національно поліції Оксана Блищик повідомила “Детектору медіа”, що провадження було порушено 13 лютого після того, Коваль подав рапорт.

“Головне слідче управління дійсно розпочало кримінальне провадження за фактом відеозйомки Євгена Коваля біля його місця проживання. Річ у тім, що йому неодноразово надходили погрози, а відеозйомка проводилася біля його місця проживання. Він звернувся із відповідним рапортом на голову Національної поліції, у якому виклав ті події, які відбувалися. У результаті було прийняте рішення провести перевірку, які доручили проводити Головному слідчому управлінню”, – розповіла Блищик.

Liked the article?
Help us be even more cool!