ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Блогер з Первомайська заявив, що міський голова погрожував йому фізичною розправою

09.03.2023, 13:50
Фото – скриншот з відеозвернення Дмитра Іваницького
Фото – скриншот з відеозвернення Дмитра Іваницького

Блогер та адміністратор місцевого телеграм-каналу “Первомайськ Сіті” (Миколаївська область) Дмитро Іваницький заявив, що міський голова Первомайська Олег Демченко погрожував йому фізичною розправою. 

Про це йдеться у відеозверненні Дмитра Іваницького, оприлюдненому 5 березня на фейсбук-сторінці медіа “Первомайськ Сіті”.

“Мене звати Дмитро Іваницький, я адміністратор каналу “Первомайськ Сіті”. У контексті останніх подій з підвищенням зарплатні меру, з привласненням коштів головним бухгалтером Первомайської міської ради до мене надходять особисті погрози фізичною розправою від міського голови Олега Демченка. Ці погрози надходили декілька разів. Востаннє я встиг записати цю розмову… Ваші звинувачення стосовно того, що я щось зламав або ще щось, безпідставні. Я готовий до будь-яких перевірок. Цей запис передано людям, я переживаю за власну безпеку. Тому, якщо зі мною або з каналом щось трапиться, люди повинні знати причини цього”, – сказав Дмитро Іваницький.

Напередодні значний суспільний резонанс викликало рішення Первомайської міської ради про підвищення зарплатні міському голові Олегу Демченку, зокрема щодо премії в розмірі 180% окладу.

6 березня в телеграм-каналі “Мультличности” було опубліковано аудіозапис із розмовою людей, чиї голоси схожі на голоси Дмитра Іваницького та Олега Демченка.

“Послушай меня, петух, жиденок ***аний, я тебе говорю: если сейчас статья эта не уйдет, я тебя на**й разорву, бл***… Ты слышишь меня, петух? Мразина **аная, только у тебя был пароль… Я тебя вы*бу во все щели, чтоб ты знал… Я тебе, *идар, последний раз говорю: я тебя порву как бобик фуфайку”, – сказала людина, чий голос схожий на голос Олега Демченка.

Цього ж дня, пізніше, на особистій фейсбук-сторінці Олега Демченка з’явився допис, у якому міський голова Первомайська фактично підтвердив, що на аудіозаписі він погрожував колишньому працівнику відділу пресслужби Первомайської міської ради Дмитру Іваницькому.

“Ця людина в силу своєї колишньої посади мала доступ до всіх даних, у тому числі й моїх особистих персональних даних. Він створював сторінки в соціальних мережах та мав усі коди доступу до них. Таким чином, навіть після свого звільнення він неодноразово користувався і надалі своїм положенням та “хазяйнував” на цих сторінках з ціллю володіти інформацією, до якої він вже не повинен був мати дозволу. Розмови з приводу цього в мене з ним були неодноразово, але він продовжував і надалі ігнорувати мої прохання у відкликанні доступу до сторінок як моїх особистих, так і виконкому, до яких він мав повний доступ”, – написав Демченко.

За словами міського голови, остання розмова, частину з якої опублікував Дмитро Іваницький, “використовуючи її в цілях особистого піару і створенні мені негативної репутації, для мене був “крик душі”. 

“Вибачте, але, дійсно, всі ми люди, і, думаю, будь-хто на моєму місці також зірвався б на людину, яку неодноразово прохали повернути доступ до всіх сторінок у соціальних мережах, до яких він уже не повинен був мати ніякого відношення, але він вирішив вважати інакше”, – написав Олег Демченко. 

Далі він заявив, що погрози “були вирвані” з їхньої повної телефонної розмови, але вони жодним чином не стосувалися його журналістської діяльності: “Ці погрози були вирвані з нашої повної телефонної розмови, де я в котрий раз наголосив віддати всі дані від моєї особистої сторінки, до якої він досі мав повний доступ, але ніяк ці погрози не стосувалися питань, які він висвітлює у своєму відеозверненні, а саме про розкрадання коштів головним бухгалтером управління культури міської ради”.

Він зазначив, що внутрішня перевірка і розслідування цього питання були ініційовані особисто ним, щойно було викрито в незаконному заволодінні бюджетними коштами головного бухгалтера одного з управлінь міської ради. 

Також Олег Демченко наголосив, що не збирається вчиняти протиправних дій. “Усе було сказане мною на емоціях, також хочу вибачитися за нецензурну лексику перед громадою. Весь цей бруд спрямовано для розхитування ситуації іншими політичними силами проти мене особисто як міського голови”, – написав міський голова.

У коментарі представниці ІМІ Дмитро Іваницький розповів, що раніше він дійсно працював у виконкомі Первомайської міськради, де очолював відділ пресслужби. До його обов'язків, зокрема, входило адміністрування офіційної сторінки міськвиконкому та особистої сторінки Олега Демченка у фейсбуці. За його словами, він звільнився з посади близько пів року тому через напружену ситуацію в колективі. 

За словами адміністратора каналу “Первомайськ Сіті”, він не мав паролю до сторінки міського голови, а всі публікації у фейсбуці Демченка він робив у присутності мера з його особистого телефона. 

“Коли я працював начальником пресслужби, треба було з його сторінки публікувати звернення чи інші публікації. Він давав мені свій телефон, щоб я просто опублікував, тому що йому це важко було. Паролів у мене не було жодних”, – сказав Дмитро Іваницький.

Щодо доступу до сторінки виконкому Первомайської міської ради, то Дмитро Іваницький каже, що після звільнення в нього забрали права адміністратора сторінки у фейсбуці.

Також він розповів, що конфлікт розгорівся після публікацій у ЗМІ щодо підвищення зарплатні міському голові. Він як блогер також розмістив інформацію на сторінках “Первомайськ Сіті” в соцмережах і не розуміє, чому саме йому Олег Демченко телефонував з погрозами після цих публікацій.

“У нас у Первомайську триває політична війна. У лютому виник резонанс із зарплатнею, першими про це заявили опозиційні до міської влади політики, про це написали місцеві медіа. Я як блогер просто опублікував цю інформацію, яку до мене вже написали інші. Але чомусь саме мої публікації сприйняли як замовлення. Я не розумію, чому він мені телефонував, мені самому цікаво. Можливо, його так налаштовує його оточення. Я, коли працював у мерії, в очах Демченка був завжди винен, якщо хтось щось погане написав про мера в коментарях у фейсбуці. Мабуть, він думає, що я контролюю весь інтернет”, – каже Дмитро Іваницький.

Він розповів, що спілкувався з правоохоронцями щодо цього інциденту, проте вирішив не писати заяву щодо погроз на свою адресу.

“Я поспілкувався, зрозумів, що сильно далеко воно не піде, це так, тягомотина буде мені більше, ніж якийсь результат. У мене була мета зафіксувати цю маячню, тому що це не перший раз було. Він (Олег Демченко. – Ред.) просто хотів залякати, щоб я більше про нього нічого не писав. Це стиль спілкування в людини такий, для нього це нормально”, – сказав Дмитро Іваницький.

Він повідомив, що після того, як він опублікував у фейсбуці звернення щодо погроз на його адресу, до нього вже не надходило від міського голови ніяких дзвінків.

У коментарі представниці ІМІ начальниця відділу пресслужби виконкому Первомайської міської ради Тетяни Мартиненко заявила, що не знає жодних розмов про погрози журналістам.

“Я не знаю про те, що голова погрожує журналістам. Я не знаю таких інформаційних матеріалів, що голова погрожує, я не знаю. А якби і знала щось, ви розумієте, нетактовно, оскільки ваші журналісти не дотримуються етики… Я не можу на ці теми говорити. І я знаю, що це провокація, я зараз доповім голові про провокації, на що ви мене схиляєте. Я все записую, я не одна в кабінеті… Я не знаю, хто ви, більше не телефонуйте. Всі запити – письмово. Я не знаю такої інформації, що голова погрожує журналістам. Я знаю, що журналісти дають недостовірну інформацію, і ми це все документуємо”, – сказала Тетяна Мартиненко.

Liked the article?
Help us be even more cool!