ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Чеський офіс Amnesty International розпочав кампанію з підтримки фрилансера Крим.Реалії Єсипенка

23.06.2023, 18:00
Фото – Крим.Реалії
Фото – Крим.Реалії

Чеський офіс правозахисної організації Amnesty International запустив кампанію з написання листів українському журналісту проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії Владиславу Єсипенку, ув’язненому Росією. Це перша кампанія від чеського відділення організації в справі Єсипенка, йдеться на сайті Крим.Реалії.

"Ми захоплюємося роботою журналіста Радіо Свобода і вважаємо її дуже важливою. Тому вирішили провести літню кампанію, щоб підтримати Владислава Єсипенка. Ми також знайшли повідомлення від його дружини, Катерини, що він відокремлений від сім’ї, тому листи дадуть йому змогу отримати якусь увагу ззовні", – зазначила в коментарі Радіо Свобода речниця Amnesty International в Чехії Люсі Грегорова.

За її словами, Amnesty International стежить за справою, тому раніше про Владислава Єсипенка говорили німецькі колеги.

"На жаль, таких випадків багато. Зазвичай кампанії організовують, коли відбуваються значні, драматичні зміни, наприклад вирок або проблеми зі здоров’ям. Але ми, як Amnesty International Czech Republic, можемо вибрати й підняти деякі справи, які вважаємо важливими", – сказала Грегорова та додала:

"Цією кампанією ми хочемо досягти двох речей. Перше: показати людям, які ув’язнили Владислава Єсипенка, що світ знає про цю людину і що з нею відбувається в ув’язненні. Інша річ – показати людині, що світ її не забув. Тобто це підтримка в’язня, а також тиск на тих, хто ув’язнив".

Amnesty International повідомляє, що кожна листівка чи лист, які доходять до незаконно ув’язненого журналіста, роблять його щасливим.

"Кожен такий жест допомагає йому психологічно пережити несправедливе ув’язнення. Починається літо, надішліть листа, дайте Владиславу та його викрадачам знати, що вам не байдужа його доля", – йдеться в повідомленні на сайті організації.

"Ми ретельно працюємо із сім’ями, тому що не хочемо погіршити ситуацію для в’язня. Нас часто питають, чому деякі справи не оприлюднюються, але ми дотримуємо правила, чи хоче цього сім’я і це не зробить в’язню ще гірше", – зазначила Грегорова.

16 лютого 2022 року підконтрольний Росії Сімферопольський районний суд засудив фрилансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка до шести років у колонії загального режиму в справі про незаконне зберігання і перевезення вибухового пристрою.

Владислав Єсипенко під час виступу з останнім словом у суді 15 лютого заявив, що вважає справу політичною.

Владислава Єсипенка затримали 10 березня 2021 року. Він брав участь в акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня. Журналісту "інкримінували" збір інформації "в інтересах спецслужб України", зокрема Служби зовнішньої розвідки. Як стверджують в ФСБ, Єсипенко "здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму".

Владислав Єсипенко заявляв, що слідчі ФСБ рф застосовували до нього тортури, щоб домогтися визнання провини.

У грудні 2022 року Прокуратура АР Крим та міста Севастополя повідомила про підозру оперативнику ФСБ Росії, який причетний до катування та незаконного ув’язнення Владислава Єсипенка. Дії підозрюваного кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).

Liked the article?
Help us be even more cool!